Slovenci će sudjelovati u istraživanju Jadrana

Slovenci će sudjelovati u istraživanju Jadrana

Foto: FAH

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je danas da će Vlada odgovoriti na zahtjeve Slovenije da sudjeluje u istraživanju plina, odnosno nafte u Jadranu, jer je to standardna procedura koja propisana Konvencijom o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (ESPOO).

Na novinarsko pitanje hoće li hrvatska Vlada odgovoriti na slovenske zahtjeve Zmajlović je odgovorio: "Apsolutno. To je standardna procedura koja je propisana ESPOO konvencijom".

Rekao je da će se u taj postupak uključiti one susjedne države koje to žele. "Imaju pravo dati svoje primjedbe na sam proces i mi takvih postupaka imamo redovito kad god se radi o bilo kojem zahvatu koji ima moguće prekogranične utjecaje", istaknuo je ministar Zmajlović u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nakon što je gospodarstvenicima predstavio projekte koji će se provoditi ove godine.

Slovenija slučaj prati još od objave natječaja u travnju 2014.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Bogdan Benko pojasnio je u srijedu u Ljubljani stajalište Slovenije u vezi sa njenim zahtjevom da zbog mogućih prekograničnih ekoloških utjecaja bude uključena u raspravu o eksploataciji ugljikohidrata na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benko je na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, na pitanja članova odbora u vezi s molbom za uključenje u tu raspravu koja je u ponedjeljak posredovana hrvatskoj strani, rekao da njegovo ministarstvo taj predmet prati još od objave natječaja hrvatske vlade za istraživanje ugljikovodika u Jadranu u travnju prošle godine.

Tada je Hrvatskoj bila upućena prosvjedna nota, a u studenome 2014. i upozorenje da je predmet natječaja i područje u sjevernom Jadranu koje je predmetom oko koje se dvije strane spore pred međunarodnim arbitrima, naveo je Benko.

Zato je, po njegovim riječima, od Hrvatske zatraženo da iz natječajne za istraživanje i moguću eksploataciju ugljikovodika povuče polje u sjevernom Jadranu broj SJ-01, sve dok arbitri ne odluče o graničnom prijeporu na moru.

Slovenija smatra da je Hrvatska morala službeno obavijestiti Sloveniju o programu

Slovensko ministarstvo za okoliš i prostor u utorak je priopćilo da je od Hrvatske tražilo uključivanje Slovenije u postupak dobivanja studije o potencijalnim ekološkim utjecajima eksploatacije ugljikovodika u Jadranu jer bi ti utjecaji mogli sezati i do Slovenije, ali i zato jer se u neriješenom graničnom prijeporu na moru neka područja koja traže i Slovenija i Hrvatska međusobno "prekrivaju".

Slovenija je svoj zahtjev, prema pisanju agencije STA, obrazložila time da bi provođenje programa hrvatske vlade o eksploataciji ugljikovodika u Jadranu moglo imati značajne prekogranične utjecaje te da je o tome Hrvatska zato morala službeno obavijestiti Sloveniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara