Zadarska vlast i ekolozi zabrinuti zbog eksploatacije plina i nafte u Jadranu: "Sve je to ishitren postupak"

Ilustracija: scx.hu

STUDIJA o utjecaju na okoliš najavljene eksploatacije plina i nafte u Jadranu predstavljena je u srijedu u Zadru, u organizaciji Agencije za ugljikovodike, i dok su zadarski ekolozi i lokalna vlast zabrinuti zbog utjecaja bušotina na Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćicu na Dugom otoku, predstavnici Agencije su negirali štetnost.

"Sve je to ishitren postupak, nama je Jadran prevažan zbog ribarstva i turizma. Njegovu eksploataciju trebamo planirati na održivom razvoju, a ovdje se radi nešto na brzinu", istaknuo je zadarski župan Stipe Zrilić. Slikovito je naveo da 'prema Murphyjevom zakonu' "ako nešto može poći po zlu, poći će, a mi to ne smijemo dopustiti".

"I dosad se bušila i vadila nafta na otocima i u priobalju"

Župan Zrilić rekao je i da se u eksploataciju ne smije ići na brzinu, već to zahtijeva znanstveno utemeljene stručne studije .

Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić rekla je kako se ništa vezano uz eksploataciju nafte na Jadranu ne radi na brzinu.

"I dosad se bušila i vadila nafta na otocima i u priobalju, na Jadranu je do 2014. godine istraživano na 133 bušotine", kazala je ravnateljica Dorić.

Upitala je i gdje su do sada bile ekološke udruge i zašto se prije nisu javile.

Atana Grbić iz Udruge "Eko Zadar" odgovorila je kako to - "nije točno".

Najavljeni prosvjedi

"Mi smo prije dvije godine tražili podatke o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, međutim, nismo ih dobili. Ovo je putujući cirkus i pogodovanje nekim stranim lobijima", istaknula je Grbić.

Smatra kako neki strani investitori žele potajice doći i eksploatirati Jadran.

Grbić je najavila i prosvjede zelenih ne uvaže li se njihove primjedbe.

Pročitajte više