Zagrebačke studentice aktivirale kolege kako bi spasile prijatelja koji boluje od leukemije

Foto: Shutterstock

DVIJE studentice iz Učeničkog doma Novi Zagreb pozvale su svoje kolege da se upišu u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kako bi pomogle prijatelju koji boluje od leukemije, piše srednja.hr.

Anamarija i Lucija kolege su mobilizirale putem društvenih mreža.

"Krenuli smo s onim što sigurno možemo, a to je uključiti se u Registar. Prvotni plan bio je da na testiranje odemo moja cimerica, brat i ja. No, Juru poznaju i neki od naših prijatelja iz doma te su i oni željeli pomoći. Odlučili smo obavijestiti i ostale sustanare, a najjednostavniji način je bio putem društvenih mreža. Na kraju smo poziv na testiranje objavili na Facebook grupama svih studentskih domova u Zagrebu", rekla je Anamarija za srednju.hr.

Prijatelj dviju studentica za kojega su organizirale ovu akciju je 27-godišnji Jurica Antolić, koji je, nakon što je prije dvije godine pobijedio bolest, sada ponovno obolio od te iste bolesti.

Anamarija je kazala kako nisu očekivali velik odaziv te kako ih je pozitivno iznenadila reakcija okoline.

Veliki odaziv iznenadio studentice

Kao problem s kojim su se susrele istaknula je slabu informiranost ljudi o procesu testiranja.

"Pojasnili smo im kako će njihovi uzorci biti uspoređeni, ne samo s uzorkom našeg prijatelja, već i sa svima koji se nalaze na listi za transplantaciju te da mogu biti pozvani u bilo kojem trenutku. Zaista smo iznenađeni pozitivnim odazivom. Jučer nas je više od deset išlo u KBC Zagreb, a tijekom cijelog dana i dalje pristižu novi upiti i potvrdni odgovori pa će se do kraja tjedna priključiti još ljudi. Svaki novi pojedinac u registru jedna je šansa više za novi život, zbog toga ćemo i nastaviti poticati ljude", rekla je.

Ulazak u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica iznimno je jednostavan i besplatan proces. Vađenjem krvi postaje se potencijalni darivatelj, što znači da će osoba možda biti u prilici spasiti nekome život. U Registar se mogu upisati svi hrvatski državljani od 18 do 40 godina zdravstveno osigurani u Hrvatskoj.

Dosad se javilo 46.869 darivatelja, a hrvatski registar umrežen je i sa svjetskim, u kojem se nalazi preko 25 milijuna ljudi.

Pročitajte više