Zbog Janše slovenske tajne službe bez civilnog nadzora

Foto: Hina

SLOVENSKE tajne službe trenutačno su bez civilnog nadzora jer u novom parlamentu zbog dilema oko mandata bivšeg premijera Janeza Janše još nije formirano povjerenstvo za kontrolu državne obavještajne agencije (SOVA) i vojne obavještajne službe.

Zastupnici Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) u četvrtak su na izvanrednoj sjednici parlamenta žestoko kritizirali odluku vladajuće većine izabranog predsjednika vlade Mire Cerara da Janša koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcijske afere Patria ne može biti član osjetljive komisije. Ustvrdili su da je to čin "političke segregacije" i da predstavlja "šikaniranje" Janše koji je na izborima 13. srpnja dobio 6200 glasova, više nego ijedan drugi izabrani zastupnik.

U Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) kažu da on unatoč tome što je trenutačno u zatvoru ima puni zastupnički mandat koji mu je i verificiran, premda posebno povjerenstvo pravnika mora još donijeti odluku može li ga ubuduće i koristiti ili će mu biti oduzet zbog zakonskog rješenja po kojemu zastupnik pravomoćno osuđen na više od 6 mjeseci zatvora ne može obavljati svoju funkciju.

Da bi povjerenstvo za kontrolu tajnih službi bilo oformljeno, potrebna je suglasnost vladajuće većine i oporbe jer prema zakonu u komisiji većinu članova predlaže opozicija, ali je za potvrdu sastava povjerenstva potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika u parlamentu.

Zastupnici buduće vladajuće koalicije tvrde da bi članstvo Janše u povjerenstvu za kontrolu tajnih službi bilo apsurd jer bi on tako imao uvid u mogući nadzor tih službi nad svojom komunikacijom u prošlosti budući da se protiv Janše vodi još nekoliko predkaznenih postupaka.

Pročitajte više