Zbog obilnih kiša novi problemi: Vrhunac vodnog vala Save noćas ulazi u Hrvatsku

Foto: Čitatelj Indexa Milan R.

ZBOG obilnih oborina na zapadnom dijelu sliva rijeke Save, vodostaji Save i svih pritoka su u porastu. Noćas se očekuje maksimalan protok rijeke Save na ulazu u Hrvatsku, nakon što su obilne oborine u Sloveniji u protekla dva dana izazvale velike probleme.

Što se očekuje u Hrvatskoj, rekao je Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda: "Taj vodni val bi trebao svoj maksimum postići u nekim količinama oko 2.400 m3/s i negdje sa subote na nedjelju ući u Hrvatsku. To su vrijednosti protoka koje će kod nas na ovom uzvodnom dijelu rijeke Save u Zagrebu, pa uzvodno prema granici dovesti do proglašenje redovnih, a možda na jednom dijelu i izvanrednih mjera obrane od poplave", kaže Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

Maksimalni očekivani vodostaj Save u Jesenicama, bit će 470 cm, oko ponoći, dok je prognozirani vodostaj Save u Zagrebu 430 - 440 cm u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

Čavlović podsjeća kako su već na snazi redovne mjere obrane od poplave na Jesenicama dok su u Zagrebu na snazi pripremne mjere obrane od poplave.

Stanje u Sloveniji nakon jučerašnjih poplava se smiruje. Tamošnja agencija za okoliš jutros je opozvala najviši crveni alarm opasnosti od prirodnih nepogoda. U nedjelju i ponedjeljak se očekuje smanjenje vodostaja rijeka u Sloveniji.

Problemi i u Istri

Obilne kiše izazvale su protekle noći probleme u Istri. Nabujala je rijeka Raša i poplavila podrume u kućama na području Buzeta, naselja Raše i Labina pa su vatrogasci cijelu noć ispumpavali vodu.

Danas je stanje u Istri povoljnije. Ukinute su izvanredne mjere obrane od poplava što se tiče sliva i toka rijeke Raše, rekao je za Media servis županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

"Padaline su prestale, trenutno nema ni oborina tako da je to sve omogućilo da vatrogasci, vatrogasne ekipe i sva komunalna poduzeća mogu sanirati do kraja i očekujemo da ćemo danas sanirati sve ono što je još ostalo, a to je voda u podrumskim prostorijama obiteljskih kuća. Ono najgore je trenutno za nama, a možemo biti zadovoljni da je 140 ljudi iz svih službi radilo svoj posao na najbolji mogući način, da nitko nije stradao i da su štete minimalne u odnosu na to kakve bi bile da nije bilo intervencija", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Pročitajte više