Zbog snježne mećave osnovnoškolci zapeli na Sljemenu, u Zagrebu prometni kolaps!

Foto: Hina / Čitatelj

OBILNI snijeg koji je pao na Sljemenu u probleme je doveo stotinjak djece 3. razreda OŠ Retkovec koja zbog zatrpane ceste ne mogu svojim kućama, javlja RTL. Djeca će morati prenoćiti na Sljemenu.

"Što se tiče djece, u ranim jutarnjim satima, oko 2, 3, krećemo u proboj kroz sljemensku cestu i nadamo se da ćemo ih spustiti u grad sutra prije podneva", kaže Alen Gospočić, direktor Zagrebačkih cesta.

Gospočić objašnjava da je sljemenska cesta zatvorena zbog jakog vjetra koji je srušio dosta stabala. "Dosta vozača je ostalo zarobljeno na samoj sljemenskoj cesti. Naše ralice pokušavaju ih izvući van cijeli dan", rekao je Gospočić.

Kako bi očistile cestu i tako omogućile autobusima s djecom da se spuste sa Sljemena Zimska služba je poslala ralice. Voditelj Zimske službe Hasan Đombić izjavio je Hini da dvije ekipe Zimske službe čiste Sljemensku cestu na kojoj je dosad napadalo više od 20 centimetara snijega. Sljemensku cestu počeli su čistiti noćas u 23 sata.

Cesta je bila prohodna do podneva kada su tri privatna autobusa bez zimske opreme spriječila prolaz ekipi Zimske službe, koja ih je morala vaditi iz grabe.

Drvo je palo i u Zapruđu u Balokovićevoj ulici. Stablo koje je palo u Ulici Ribnjak kod kućnog broja 5 u Zagrebu pokidalo je tramvajske kablove, izvijestila je zagrebačka policija.


Zbog toga je na Ribnjaku prekinut promet.

> Šaljite nam vaše fotografije na foto@index.hr

Prometni kolaps u Zagrebu

Iako je Milan Bandić najavljivao da će zimska služba pravovremeno sanirati snijeg, u Zagrebu je ipak nastao prometni kaos. Zagrebačka obilaznica je zatvorena zbog prometne nesreće, a diljem grada stvorile su se kolone zbog kojih put automobilom s jedne na drugu stranu Zagreba nekima traje i satima.

"Svih 215 ekipa Zagrebačkih cesta su na terenu, čiste grad, no snijeg se pojačao tijekom popodnevnih sati i to baš u vrijeme popodnevne špice, petak je, ljudi se vraćaju s posla. Zato su ralice ostale u tim prometnim gužvama, zajedno s cjelokupnim prometom. To je uzrok cijelog prometnog kaosa. Pred zagrebačkim cestama i svim djelatnicima je duga snježna noć, borit ćemo se. Ukoliko snijeg tijekom noći stane, imate moju riječ da će zagrebačke ceste biti čiste ujutro", poručuje Gospočić.

Taksi je u Zagrebu gotovo nemoguće dobiti, a ništa više sreće Zagrepčani nemaju niti s javnim prijevozom. Tramvaji i autobusi voze sporo, ako uopće i voze.

Sljedeće autobusne linije, kako javljaju iz ZET-a, uopće ne voze zbog snijega:


- 140 (Mihaljevac - Sljeme)
- 150 (garaža Tuškanac - Gornji grad - Trg bana Jelačića)
- 226 (Kaptol - Svetice)
- 106 (Kaptol - Mirogoj - Krematorij)
- 201 (Kaptol - Kvaternikov trg)
- 238 (Kaptol - Kozjak)
- 128 (Črnomerec - Lukšići)
- 105 (Kaptol - Britanski trg)
- 202 (Kvaternikov trg - Kozjak)
- 127 (Črnomerec - Mikulići)
- 233 (Mihaljevac - Markuševec)
- 133 (Savski most - Klara - Čehi)
- 129B (Vrhovec - Mandaličina)
- 141 (Reljkovićeva - Vinogradi)

Mnoge druge linije voze skraćenom trasom:

- 164 (Savski most - Horvati) do okretišta u Horvatima
- 163 (Savski most - Donji Trpuci - Gornji Trpuci) do Donjih
- 263 (Dubec - Kašina - Planina Gornja) do Kašine
- 262 (Dubec - Planina Donja) do Kučilovine
- 160 (Savski most - Lipnica) do "starog okretišta"
- 205 (Dubrava - Markuševec - Bidrovec) do Markuševc
- 302 (Velika Gorica - Velika Buna) do Male Bune
- 311 (Glavni kolodvor - Cerovski Vrh) do Peršinovca
- 139 (Reljkovićeva - Jelenovac) do Kosirnikove

Milan Bandić je za 21 sat sazvao sjednicu Operativnog stožera Zimske službe.

Milan Rupić, prof.

Vlakovi kasne do 100 minuta

Iz HŽ-a obavještavaju kako su "zbog znatnih količina snijega koje su napadale u vrlo kratkom razdoblju na nekim relacijama dolazi do poteškoća u željezničkom prometu. Kašnjenja vlakova se kreću između 30 i 100 minuta".


Pod težinom snijega na nekim su se lokacijama stabla srušila na kontaktnu mrežu i prugu te je zbog toga trenutačno promet u prekidu na sljedećim dionicama:

- Lekenik-Turopolje na pruzi Zagreb-Sisak
- Horvati-Zdenčina, Draganići-Karlovac i Gornje Dubrave-Kukača na pruzi Zagreb-Rijeka
- Krapina-Đurmanec na pruzi Zabok-Krapina-Đurmanec-državna granica.

Sve raspoložive ekipe su na terenu kako bi osigurale uvjete za odvijanje željezničkog prometa. Stoga molimo sve putnike za razumijevanje i strpljenje, stoji na stranici HŽ-a.

Snijeg će padati do sutra

Prava zima koju su meteorolozi proteklih dana najavljivali stigla je u Hrvatsku i donijela sa sobom snježni pokrivač. Najviše snijega u 7 ujutro, prema podacima DHMZ-a, bilo je na Zavižanu, gdje je visina snježnog pokrivača iznosila 12 centimetara.

> Snijeg zabijelio gorske predjele i kopno: U Lici i Gorskom kotaru moglo bi ga pasti i do pola metra!

Snijeg pada u većem dijelu kontinentalne Hrvatske. U dijelu istočne Posavine i zapadnog Srijema, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, još se zadržava kiša, kao i gotovo diljem Jadrana. Oborina će biti i u nastavku dana, pa i tijekom noći, pri čemu će kišu sve češće zamjenjivati snijeg, prognozira Vakula.


Pripremite se na hladnoću

"Nakon iznadprosječne topline prvih tridesetak dana kalendarske zime, do sada nezabilježene u povijesti mjerenja na ovim prostorima, današnja temperatura zraka u 13 sati spustila se čak i ispod prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, a sljedećih se dana pripremite na još izraženiju hladnoću, pri čemu će osobito hladno biti tijekom noći i jutra od nedjelje do utorka, uz najnižu temperaturu zraka u kontinentalnom području uglavnom od -20 do -10°C, a negativan je predznak temperature vrlo vjerojatan i u mnogim mjestima na Jadranu, posebice sjevernom", piše Vakula na portalu HRT-a.

Prema prognozi DHMZ-a snijeg se u unutrašnjosti može očekivati i sutra. U kopnenom području temperatura u noći i prijepodne kretat će se između -4 i 1 stupanj, a tijekom dana će i padati pa će se do kraja dana kretati između -7 i -3 stupnja. Hladno će biti i na Jadranu, s temperaturom na sjevernom dijelu uglavnom između 2 i 7, a na južnom od 5 do 11°C.

U Zagrebu se u subotu snijeg očekuje tijekom noći i ujutro, a sredinom dana i poslijepodne očekuje se postepeno razvedravanje. U glavnom gradu sutra će puhati jak i umjeren sjeveroistočni vjetar koji će sredinom dana oslabjeti. Temperatura u noći i prijepodne kretat će se između -3 i 0 stupnjeva, a krajem dana između -6 i -4 stupnja Celzijusa.

Sredozemna ciklona, koju je Crometeo tim nazvao Gordon, u petak rano ujutro svojim centrom s područja Italije premješta se u srednji Jadran. Ciklona će se tijekom dana u Jadranu dodatno produbiti što će intenzivirati promjenu vremena koja je počela. Ciklona u svojoj pozadini prema nama vuče hladan kontinentalan zrak. Na Jadranu tijekom dana mjestimice očekujemo obilnu kišu, a u dijelu unutrašnjosti obilan snijeg. U Lici i Gorskom kotaru ponegdje će unutar 24 sata pasti oko pola metra snijega. Odmicanjem ove ciklone dalje prema jugoistoku vrijeme će se stabilizirati, no ojačat će sjeverno visinsko strujanje što će u dijelove zemlje konačno donijeti prve zimske vrijednosti temperature zraka ove klimatološke zime.

HAK poručuje: Oprezno na cestama

Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici ( A3) između čvorova Kosnice i Ivanje Reke u smjeru istoka vozi se otežano, uz zastoje.

Na autocesti A4 Zagreb- Goričan kod čvora Novi Marof u oba smjera promet je otežan zbog prepriječenog teretnog vozila, a otežano uz zastoje vozi se i na državnoj cesti D1 kod Slunjskih Brda.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvorena je:
- A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera
- Jadranska magistrala između Bakra i Senja.

Na autocesti A7 Sveti Kuzam- Hreljin zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I.skupina), a na Krčkome mostu i Jadranskoj magistrali ( D8 ) od Senja do Karlobaga zabrana je dodatno za odstavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Snijeg pada u Gorskome kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i dijelu središnje Hrvatske.

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorska područja. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme!

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim i županijskim cestama u Gorskome kotaru i Lici, uključujući i autoceste: A1 između čvorova Bosiljevo 1 i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1 te državne ceste D1 ( Lička magistrala) i D3 (stara cesta kroz Gorski kotar).

Zbog zimskih uvjeta na brojnim je cestama zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zbog snijega zatvorena Sljemenska cesta, ruše se stabla

Zbog obilnog snijega i zapuha za promet je zatvorena Sljemenska cesta, a na ulazu u Park prirode Medvednica srušena su tri stabla.

Cesta je bila prohodna do podneva kada su tri privatna autobusa bez zimske opreme spriječila prolaz ekipi Zimske službe, koja ih je morala vaditi iz grabe.



Ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari rekla je Hini da su se na glavnom ulazu u park prirode Medvednica, kod Blizneca srušila tri stabla.

Pozvala je posjetitelje Medvednice na oprez i suzdržavanje od korištenja planinarskih staza.

Pročitajte više