Zelena lista: Je li odlaskom Ramljak otvoren put da IRB postane hrvatsko skladište radioaktivnog otpada?

POVODOM smjene ravnateljice Instituta Ruđer Bošković (IRB) Danice Ramljak, danas se priopćenjem oglasila Zelena lista, iz koje pitaju znači li smjena Ramljak otvoren put prema izgradnji centralnog radioaktivnog skladišta za cijelu Hrvatsku u okviru Instituta Ruđer Bošković. Priopćenje prenosimo u cijelosti:



HDZ-ova Vlada je krajem 2009. godine na zatvorenoj sjednici donijela "tajnu" odluku da se iskoriste sredstva EU-komisije od 1,7 milijuna eura namijenjena izgradnji centralnog radioaktivnog skladišta za cijelu Hrvatsku tako da se ono smjesti u okviru Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Provedbi te odluke usprotivila se tadašnja ravnateljica Instituta IRB Danica Ramljak koja je o svemu informirala javnost smatrajući da nacionalno skladište za radioaktivni otpad ne može biti u centru glavnog grada Hrvatske. Javnost, odnosno stanovnici okolice IRB-a su se uznemirili, o tome obavijestili lokalno vijeće, Grad Zagreb, ministarstvo zaštite okoliša i Vladu, s pravom se bojeći za sigurnost svog zdravlja i okoliša u kojem žive.

Naime, IRB se nalazi u tzv. elitnoj stambenoj četvrti Zagreba, na Šalati. Osim stambenih kuća u neposrednoj blizini IRB-a je vrtić, osnovna škola i dvije srednje škole te fakulteti PMF i Teologije. Zelena lista je pomogla organizirati građane u protivljenju tom opasnom projektu te je početkom 2011. skupljena peticija od preko 11.000 potpisa koja je predana Vladi RH u ožujku 2011.

O namjerama vlade Zelena lista je obavijestila Europske zelene i nekoliko EU parlamentaraca, među kojima i Rebeccu Harms, članicu EU odbora za nuklearnu energiju, koji su svi listom osudili takvu ideju.

Građani protiv uspostave radioaktivnog skladišta u svom kvartu


Treba napomenuti da je lokalna zajednica tj. Vijeće četvrti Gornji grad-Medveščak održalo o toj temi javnu raspravu na kojoj su se građani listom izjasnili protiv uspostave radioaktivnog skladišta u svom kvartu te je Vijeće četvrti jednoglasno donijelo i zaključak (kao ovlašteni predlagatelj) da se u promjene Prostornog plana Grada Zagreba unesu odredbe kojima se zabranjuje bilo kakvo skladištenje ili odlaganje radioaktivnih materija na teritoriju grada.

Nakon tog širokog javnog izjašnjavanja "PROTIV RAO na IRB-u", s raznih strana i društvenih razina, prestali su pritisci resornog ministarstva Znanosti i obrazovanja na Danicu Ramljak da potpiše ugovor ili odstupi, a stanovnici Šalate su pomislili kako je promjenom vlasti nestala i radioaktivna prijetnja. Međutim, izgleda da su se prevarili.

Nakon 100 dana nove Vlade, Danica Ramljak je smijenjena s ravnateljskog mjesta, a Upravno vijeće i pojedini novoimenovani članovi vijeća (poput akademika Vlatka Silobrčića), počeli su u medijima objavljivati izjave da je Danica Ramljak ugrozila sigurnost i živote građana Zagreba time što nije dopustila gradnju novog i sigurnog skladišta RAO u sklopu Instituta.

Argumenti za tu tvrdnju Upravnog vijeća svode se otprilike na: "...zato jer je novo skladište uvijek sigurnije od starog, a Ramljak nije namakla novce iz drugih izvora te je zato oštetila Institut i živote građana". Za takvo rezoniranje zaista nije potrebna akademska naobrazba!

Vlada namjerava donijeti novi zakon o otpadu

Ne ulazeći u razloge i prirodu internih ruđerovskih sukoba, mi kao građani i izravno zainteresirana javnost u susjedstvu IRB-a, javno postavljamo pitanje: "Hoće li nova uprava Instituta i nova nadležna ministarstva (znanosti, okoliša, zdravstva i gospodarstva) provesti projekt HDZ-ove Vlade u djelo i izgraditi radioaktivno skladište za cijelu Hrvatsku na tlu unutar kompleksa IRB?"

Vidljivo je da nova Vlada namjerava donijeti novi zakon o otpadu (prijedlog je u javnoj raspravi do 02.05.2012) kojim se bitno smanjuje utjecaj lokalne zajednice, građana i prostornih planova na odluke, rješenja i projekte u vezi zbrinjavanja otpada. Stoga je naše pitanje zaista opravdano.

Kao građani ove zemlje imamo pravo na nedvosmislen odgovor i imamo pravo znati da li će se u našem susjedstvu, usred grada, uskoro skladištiti radioaktivni otpad iz cijele Hrvatske. Ne samo da imamo pravo znati već imamo pravo i odlučivati o tome u kakvom ćemo okolišu živjeti, jer drugog nemamo.

Za Zelenu listu i Građansku inicijativu sa Šalate:
Vlasta Toth, supredsjednica stranke i
Članica Vijeća četvrti Gornji grad-Medveščak

Pročitajte više