Željko Kerum i njegov etički kodeks

ŽELJKO Kerum mora da je stajao pred ogledalom kad je sastavljao Etički kodeks za službenike i namještenike gradske uprave.

I sve ono što je u njemu vidio i čuo, proglasio je zabranjenim. Ili je jednostavno sve izokrenuo i pretvorio u pravila lijepog ponašanja. Da nije, gradonačelnik bi mu vjerojatno tog trena sprašio otkaz.

Jer taj etički kodeks propisuje sve ono sa čime Kerum ima problema.

Čuvaj ugled službe

Kaže da je gradski službenik dužan držati se zakona. Dužan je čuvati ugled službe, pa čak izvan radnog vremena. Mora se "strpljivo, pristojno i ljubazno" ponašati prema zaposlenicima gradske uprave i samim građanima.

Mora biti ažuran i točan, poštovati radnu disciplinu, suzdržati se od glasnog smijanja, galame, dovikivanja, bacanja stvari, te igre i šale koje su nedolične za službu. Mora biti prikladno odjeven.

Ne budi šovinist

Ne smije koristiti imovinu grada i radno vrijeme u privatne svrhe. Ne smije obavljati posao u kojem postoji njegov osobni interes. Ne smije diskriminirati druge i biti rasist ili šovinist. Ne smije "u službenim prostorijama koristiti, posjedovati, prodavati, prenositi ili kupovati alkohol i druga zabranjena sredstva".

Mora se konstantno obrazovati i kulturno ponašati. I njegovati lijepe riječi.

Ukratko, činiti sve suprotno od onoga kako se ponaša gradonačelnik Splita.

Ne kockaj i ne tuci se

Ne pozirati u razdrljenoj košulji, ne tući se po birtijama, ne ružiti u kockarnicama, ne ulaziti u sukob interesa kao tajkun i gradonačelnik, ne koristiti službenu jahtu u privatne svrhe, ne zapošljavati rodbinu i prijatelje, ne pogodovati svojoj djevojci, ne hvaliti se da ne bi Srbina za zeta, ne smijati se polomljenim sugrađanima, ne optuživati ih da su sami krivi što im on nije počistio ulice... I nipošto se ne smiju napiti i zakasniti na svečanu prisegu u Saboru.

Eto vidite kako je to jednostavno.

Slika govori tisuću etičkih kodeksa

A bilo bi još jednostavnije da se umjesto kodeksa u svaki ured objesila gradonačelnikova fotografija, pa da čovjeku odmah dođe da "njeguje lijepe riječi".

S druge strane, sve to je sasvim logično.

Logično je da je gradonačelniku dozvoljeno sve ono što nije njegovim zaposlenicima. Za to je, uostalom, i dobio mandat od samih građana.

Hvali moral, drži se nemorala

Ali to se ne odnosi samo na Split, nego i na Zagreb, a slijedom toga i na čitavu državu. Da ne krenemo sad u pusta nabrajanja o Bandiću i kumovima, o tajkunima koji grade dvorce bez potrebnih dozvola, o političarima koji sisaju državu i hvale se štedljivošću, o svećenicima koji se pozivaju na moral, a žive nemoral.

Sve to postalo je užasno zamorno. I upravo zbog toga imamo Željka Keruma da nas razveseli: najprije svojom etikom, a zatim svojim etičkim kodeksom.

Njegov svijet je ipak s onu stranu ogledala.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više