Zimske "radosti" na cestama: Snijeg otežava promet u Lici, kolnici mokri i skliski

Foto: Tea Čimaš/Cropix

ZIMA je i ove godine iznenadila brojne vozače, ali i HEP, pa su tako jučer u Gorskom Kotaru brojna kućanstva ostala bez električne energije. Ipak, tijekom dana i noći popravljeni su svi veći kvarovi, pa se tijekom današnjeg dana očekuje normalizacija opskrbe električnom energijom na tim područjima.

Snijeg na cestama usporava vožnju u Lici, a u čitavoj su zemlji kolnici mokri i skliski.

"Zbog zimskih uvjeta, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici: Saborsko-Poljanak I Ličko Petrovo Selo prema graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo. Županijska cesta Donji Lapac-Bjelopolje otvorena je samo osobna vozila. Zbog poplave, za sav promet zatvorena je državna cesta u mjestu Koritinja, županijska cesta u Donjem Mekušju i županijska cesta Mala Gorica- Žažina. Na granicama i u trajektnom prometu stanje je redovno", izvijestila je Irena Čačić iz HAK-a.

Nabavite zimske gume

U Lici i Gorskom kotaru već su neko vrijeme na snazi zimski uvjeti na cestama, a lanci i zimske gume bi vam mogli zatrebati i drugdje.

"Ako već niste, svakako montirajte zimske gume. Sve četiri od istog proizvođača, istog modela i istih dimenzija koje propisuje proizvođač automobila. Sa zimskim gumama sigurni ste na zaleđenom i zasniježenom kolniku", rekla je Ljiljana Cmrk iz HAK-a koja upozorava kako bez zimske opreme, osim što se izlažete opasnosti, riskirate i dobivanje kazne od 700 kuna.

"U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica. Čine je četiri zimske gume ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 4 milimetra i lancima za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače", ističe Cmrk.

Zimska služba u punoj spremi

Što se samih cesta tiče, na njima ne bi trebalo biti nikakvih problema. Zimske službe su u punoj spremi, kaže glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

"Što se tiče brdskih dijelova, prije svega Medvednice i podsljemenske zone, već smo imali izlaske. Ukoliko se u narednom periodu najave jače snježne oborine, spremni smo u najkraćem roku mobilizirati svih 208 ekipa tako da bojazni oko bilo kakvih poteškoća u prometu ili općenito funkcioniranja grada nema", rekao je Suša.

Pročitajte više