Zloupotreba vladajućeg položaja: AZTN pokrenula postupke protiv HT-a i Hrvatske pošte

Foto: Nenad Dugi/Cropix

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja je temeljem odluka Vijeća pokrenula tri postupka utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja. Dva su postupka pokrenuta zbog postojanja indicija u zlouporabu vladajućeg položaja, a jedan zbog postojanja indicija u sklapanje zabranjenog sporazuma.

Postupak protiv Hrvatskog Telekoma Agencija je pokrenula kako bi utvrdila je li odbijanjem pružanja veleprodajne usluge alternativnim operatorima, koje se očituje u taktici odugovlačenja pružanja veleprodajnih usluga, taj poduzetnik zlorabio vladajući položaj na mjerodavnim tržištima u razdoblju od 2011. do danas.
 
Postupak je pokrenut i protiv Hrvatske pošte zbog postojanja indicija da je na mjerodavnom tržištu pružanja poštanskih usluga na teritoriju Republike Hrvatske tzv. „predatorskim postupanjem“ pri određivanju cijena poštanskih usluga te primjenom Cjenika poštanskih usluga u unutarnjem prometu, zlorabila vladajući položaj s ciljem istiskivanja konkurenata s tržišta i/ili sprječavanja ulaska novih konkurenata na tržište.
 
Zbog sumnji u sklapanje zabranjenog sporazuma donošenjem "Minimalnog cjenika ortodontskih usluga", Agencija je pokrenula postupak protiv udruge Hrvatsko društvo ortodonata.
 
Iz Agencije naglašavaju kako u trenutku pokretanja postupka ne moraju raspolagati relevantnim dokazima o povredi propisa o tržišnom natjecanju. Pokretanje postupka prije svega omogućuje Agenciji dubinsku istragu ponašanja poduzetnika temeljem indicija kojima u tom trenutku raspolaže.
 
 

Pročitajte više