Znanstveni piknik oduševio Zagrepčane

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

U PARKU  pokraj Boćarskog doma u Zagrebu održan je drugi po redu Znanstveni piknik.

U prijepodnevnim satima posjetilo ga je preko 15 tisuća ljudi, a među posjetiteljima najviše je bilo djece. Cijele nedjelje znanstveni komunikatori iz 9 zemalja najmlađima su na predavanjima i radionicama pokušali pokazati koliko znanost može biti zabavna. Jedna od najpopularnijih radionica bilo je hodanje po vodi.

"Hodala sam po vodi i bilo je jako dobro. Tvrdo je kao pod, samo dok brzo trčite ili dok skačete, a kad ste spori, onda propadnete. Pokušao sam prehodati na rukama, nemam pojma što je to, ali bilo je super", kazala su nam djeca.

Radi li se o triku ili o znanosti objasnio je voditelj ove zanimljive radionice, Miha Kos, direktor ljubljanskog znanstvenog centra 'Kuća eksperimenata'.

"Nije baš trik, to je znanost, a to je posebna tekućina koja se zove nenewtonska tekućina, samo je mješavina vode i škroba u omjeru 1:1. Ovdje 1 znači 500 kilograma škroba i 500 litara vode. I ako s njom radiš brzo, onda postane tvrda, ako sporo, onda je tekuća", pojasnio je Kos.

Osim hodanja po vodi, posjetitelji su mogli doznati vezu između magije i meteorologije, upoznati fiziku rock 'n' rolla i još mnogo toga.

Ovogodišnji znanstveni piknik privukao je još više posjetitelja od prošlog te su osim djece i roditelja, zadovoljni i organizatori.

"Mi kao organizatori drugog Znanstvenog piknika smo oduševljeni dosad postignutim, pogotovo izrazima djece i svih posjetitelja jer su toliko zadovoljni i inspirirani sa svime što se događa na pikniku", rekao je Bruno Blumenschein iz organizacije.

Pročitajte više