Znanstvenici zabrinuti: Dupini masovno umiru, a ne zna se zašto!

Foto: Guliver Image / Getty Images

ŠTO UBIJA dupine? Pitanje je to koje muči američke znanstvenike, nakon što su ove godine na istočnu obalu SAD-a isplivala trupla gotovo 1000 ovih morskih sisavaca.

Mrtvi dupini pojavili su se najprije na obali New Jerseyja. Zatim su počeli isplivavati na obalama Virginije, Sjeverne i Južne Caroline, Georgije i Floride. Jasno je da se radi o izvanrednom događaju; ove godine je, kako piše The New York Times, umrlo osam puta više dupina od dosadašnjeg zabilježenog prosjeka.

Većina dupina umrla je od zaraze morbilivirusom. Radi se o bolesti koja se kod dupina prvi put pojavila prije 25 godina. Tada je ubila oko 700 dupina. Zaraza se širi zrakom, a dupini je prenose jedni na druge ispuštanjem zraka iz svojih pluća. Na ljude se morbilivirus ne može prenijeti.

Onečišćenje okoliša mora nas zabrinuti

To međutim nije jedini razlog odumiranja dupina. Među uzrocima smrti su i druge bolesti, kao i onečišćenje okoliša. No, u najvećem broju slučajeva znanstvenici zapravo ne uspijevaju točno otkriti koji su bili uzroci smrti.

"Zabrinjavajuće je kada se dogodi takvo masovno izumiranje morskih sisavaca. A ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su slučajevi međusobno povezani", kaže biologija Erin Fougeres, koja istražuje ove misteriozne slučajeve.

Zbog umiranja dupina trebali bi se zabrinuti i ljudi, kaže dr. Greg Bossart, veterinar u akvarijumu u Georgiji. "Morski sisavci dobar su pokazatelj zdravlja oceana, ali i ljudi. Funkcioniraju otprilike kao kanarinci u rudnicima. Pokazuju nam što se događa u okolišu", kaže dr. Bossart.

Prijetnja i za ljude

Dupini, ističe dr. Bossart, su predatori koji žive blizu obale i imaju dug životni vijek. Zbog toga se pojave koje se događaju u moru i priobalju, a koje imaju štetan učinak za dupine, mogu negativno odraziti i na ljude.

Zabrinjavajuće je i što, kako predviđaju znanstvenici, naglo odumiranje populacije dupina uz obalu SAD-a neće skoro prestati. Zadnji put kada se morbilivirus pojavio, dupini su umirali oko deset mjeseci. Trupla dupina bi se, dakle, na obalama SAD-a mogla nastaviti pojavljivati sve do svibnja iduće godine.

"Moramo se zapitati: kako se kod dupina pojavljuje zaraza otporna na antibiotike? Jedan od mogućih odgovora je da nastaje kao posljedica zagađenog okoliša", tvrdi dr. Bossart.

Pročitajte više