"Žrtvujte se i ići ćete u raj": Al-Qaida u Somaliji od djece stvara novu generaciju bombaša samoubojica

NAKON smrti Osame bin Ladena al-Qaidini ogranci diljem svijeta sve su svoje snage usmjerili na povratak nekadašnje snage i "slave". Da su u svojim namjerama spremni ići daleko, jasno je i otprije, a slučaj terorizma u Somaliji samo još jednom potvrđuje tu činjenicu.

U školama za obuku terorista otetu djecu, od kojih najmlađa imaju svega sedam godina, drže vezanu lancima za krevete te im obećavaju kako će "otići u raj ako poginu kao mučenici u samoubilačkim akcijama", tvrdi novinar Daily Maila Neil Doyle, stručnjak za pitanja terorizma i djelovanja al-Qaide.

Nakon što je policija izvršila pretres jedne od takvih "škola" u Somaliji, Doyle je uspio fotografirati zatočenu djecu te njihove fotografije objaviti u svom članku. "Nastavnik" škole u Somaliji tvrdio je kako su djeca vezana lancima jer su često bježala s nastave, ali ubrzo je otkriveno kako su ona oteta te većina roditelja uopće nije znala gdje im se djeca nalaze.

"Fotografije navode na zaključak kako je Al Shabab, ogranak al-Qaide u Somaliji, uveo ropstvo kako bi proizveo novu generaciju vojnika i bombaša samoubojica. U borbama s vladinim snagama, grupa je izgubila veći dio teritorija i sada očajnički pokušava vratiti svoje pozicije. Njihovo sredstvo za postizanje tog cilja su nevina djeca", kazao je Doyle.

Škola za obuku terorista otkrivena je nekoliko dana nakon napada na osam somalijskih vojnika, za koje je odgovornost preuzeo Al Shabab.

Pročitajte više