Adnan Terzić imenovan za predsjedatelja Vijeća ministara BiH

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine imenovalo je u petak Adnana Terzića iz Stranke demokratske akcije (SDA) za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

´Ovu odluku donijeli smo jednoglasno i nakon konzultacija s većinom političkih stranaka te nakon što su same stranke obavile međusobne pregovore´, izjavio je novinarima u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović.

Terzićevo imenovanje, kazao je također Šarović, već narednog tjedna bit će predmet izjašnjavanja Zastupničkog doma Parlamenta BiH a nova bosanskohercehovačka vlada trebala bi profunkcionirati u punom sastavu za dva do tri tjedna.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, koji se nalazi i na čelu stranke što je nominirala Terzića, izrazio je uvjerenje kako će imenovani mandatar dobiti uvjerljivu potporu u državnom parlamentu.

Uz zastupnike iz tri nacionalne stranke - SDA, Hrvatske demokratske azjednice (HDZ) te Srpske demokratske stranke (SDS) - Terzićevo imenovanje, kako očekuju u Predsjedništvu BiH, prihvatit će i Stranka za BiH te Partija demokratskog progresa (PDP) iz Republike Srpske a vjerojatno i zastupnici nekih manjih stranaka koje imaju po jedan mandat.

´Protiv imenovanja vjerojatno će biti samo Socijaldemokratska partija (SDP) i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)´, kazao je Tihić.

Novi premijer BiH imat će znatno važniju ulogu nego do sada jer će imati puni četvorogodišnji mandat i po prvi puta nakon Daytona bit će u poziciji voditi nešto što liči na pravu vladu sa osam ministarstava.

Nije međutim potpuno jasno kako se SDA odlučila tu dužnost povjeriti upravo Terziću s obzirom na njegovo razmjerno skromno iskustvo u politici i nikakvo u oblasti gospodarstva gdje su i najveći problemi.

Za Terzića se zna kako je rođen 1960. godine u Zagrebu, kako je diplomirani inžinjer geodezije te kako je obnašao dužnosti predsjednika općine Travnik, župana županije Središnja Bosna i predsjednika kluba zastupnika SDA u Parlamentu Federacije BiH. Početkom ove godine izabran je za dopredsjednika SDA.

Sarajevski tjednik ´Slobodna Bosna´ tvrdi kako je Terzić zapravo samo ´rezervni igrač´ utjecajnog čovjeka iz sjenke unutar SDA Hasana Muratovića koji će na ovaj način sebi osigurati stvarni utjecaj nad postupcima izvršne vlasti.

Sulejman Tihić drži međutim kako u Terzićevom životopisu nema ničega prijepornog te da, s obzirom na poglavito političku narav dužnosti na koju je imenovan, on ima dovoljno iskustva i sposobnosti da je obnaša.

Imenovanje Adnana Terzića za novog premijera BiH uslijedilo je nakon dugotrajnih pregovora između HDZ i SDA završenih tek u četvrtak navečer.

U iznenađujućim obratima ovog tjedna praktično je propao dogovor o raspodjeli mjesta u izvšnoj vlasti što su ga tri člana Predsjedništva BiH postigla za nedavnog zajedničkog boravka u Sjedinjenim Državama.

Po tom dogovoru kojega su parafirali Tihić, Šarović te Dragan Čović u ime HDZ-a, novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH trebao je biti Hrvat dok bi Bošnjak obnašao dužnost premijera Federacije BiH.

Iz nejasnih razloga HDZ je oba premijerska mjesta prepustio SDA da bi se zauzvrat dobila tri važna ministarstva na državnoj razini te mjesto predsjednika Federacije BiH.

Čović u petak nije bio posebice raspoložen komentirati ovakav rasplet događaja kazavši samo kako će HDZ u narednih desetak dana odrediti svoje kandidate za mjesta u izvršnoj vlasti.

Pročitajte više