Afera Verona: Ipak imamo račun?

GLASNOGOVORNIK Vlade Ratko Maček u "Otvorenom" se dotakao i teme Verona, koju je nazvao, naravno, iskonstruiranom aferom. Maček je također kazao da račun iz Verone postoji i da je kod njega, te da ga je zatražilo otprilike 15 novinara, kojima ga je on pokazao.

To je rekao nakon što je novinar Hrvoje Appelt pokrenuo tu temu u vezi sa satovima premijera Ive Sanadera. Naime, u emisiji je gostovao i predsjednik Saborskog povjerenstva za sukob interesa Josip Leko, pa je Appelt povukao paralelu između Verone i satova i upozorio da ne bi bilo dobro da se dogodi nova situacija u kojoj će Sanaderova tajnica Povjerenstvu poslati dopis o satovima (kao što je to napravljeno u slučaju Verone).

Nakon što je Maček rekao da je račun pokazao novinarima, Appelt ga je upitao zašto to nitko onda nije objavio, na što je Maček odgovorio kako ne zna.

Leko je pak rekao da Povjerenstvo nije riješilo ništa u slučaju Verone, nego da je donijelo "odluku kakvu je donijelo". Tražio je i od Mačeka da kaže je li Sanader putovao u Veronu službeno ili privatno. Maček je ponovio svoju tezu da je Sanader u veronu putovao službeno, dakle službenim zrakoplovom, a dio troškova je pokrio privatno. Leko nije htio dublje ulaziti u temu.

Dakle, Sanader sad ima račun, koji je pokazan novinarima, ali nijedna redakcija to nije objavila. Nije, naravno, objašnjeno, kako to da se za Sanaderov put nije znalo, a ni kako to da je sam Maček na početku tvrdio da nikakvog puta nije bilo.

U telefonskom razgovoru Ratko Maček potvrdio nam je kako ima račun iz Verone, te da nam ga može i pokazati, pa ćemo valjda početkom idućeg tjedna i doći do tog famoznog računa.

Na upit zašto račun iz Verone nije predan Povjerenstvu za sukob interesa, kojemu je samo poslan dopis na temelju čega je Povjerenstvo odlučilo da Sanader nije kriv, Maček nam je kazao kako je račun privatni te stoga nije poslan zajedno s dopisom.

Podsjetimo, Index je prvi, 3. rujna prošle godine, objavio informaciju o tajnom putovanju premijera Sanadera u Veronu 24. i 25. lipnja 2006. gdje je navodno u društvu Miomira Žužula i Željka Čovića dogovarao prodaju Plive nakon čega je Sanader morao Povjerenstvu za sukob interesa pojasniti je li se radilo o privatnom ili službenom putu.

Saborsko Povjerenstvo za sukob interesa početkom prosinca izvijestilo je javnost kako je Ivo Sanader "čist" što se tiče Verone.

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko pojasnio je kako mu je u dopisu(!) koji mu je poslala Vlada  objašnjeno da je Sanader na put išao službeno, a da je, budući da je vodio suprugu, hotelski račun platio iz vlastitog džepa.

J.D./A.H.

Pročitajte više