AFGANISTAN GLAVNA TEMA NA SJEDNICI MINISTARA OBRANE NATO-A

NATOovi ministri obrane koji su se prvi put sastali u Rumunjskoj počeli su u srijedu u Poiani Brasov dvodnevnu neslužbenu sjednicu uglavnom posvećenu operacijama Sjevernoatlantskog saveza, napose u Afganistanu.

Zbog američkih pritisaka, ministri uglavnom trebaju raspravljati o mogućem spajanju Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF) u Afganistanu i američke operacije Trajna sloboda u toj zemlji, pod NATO-ovim zapovjedništvom, kako navode visoki američki dužnosnici Saveza.

Toj se zamisli protivi više zemalja, među kojima Francuska i Njemačka.

"Protivimo se spajanju između mandata" ISAF-a i američke operacije u Afganistanu, izjavio je njemački ministar obrane Peter Struck.

Na prvoj radnoj sjednici u srijedu ujutro posvećenoj naporima na preustroju Saveza, ministri nisu razgovarali o ovoj temi, ali to trebaju učiniti za ručkom, kada će biti riječ i o obučavanju iračkih sigurnosnih snaga.

"Ovu sjednicu moramo iskoristiti kako bi dali jači poticaj" naporima za bolju iskoristivost NATO-ovih snaga, istaknuo je glavni tajnik Saveza Nizozemac Jaap de Hoop Scheffer, otvarajući sjednicu. Dodao je i da nove NATO-ove snage za brzo djelovanje već posjeduju "početnu operativnu sposobnost".

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više