Agrokor skoro 10 godina nije plaćao porez na dobit, ali je Todoriću isplaćivao stotine milijuna

Foto: Hina

AGROKOR gotovo cijelo desetljeće nije plaćao porez na dobit, iako je Gazdi Ivici Todoriću isplatio dividende u iznosu od preko 600 milijuna kuna.

Prema informacijama iz rješenja o istrazi protiv čelnih ljudi Agrokora, ta kompanija u razdoblju od 2005. do 2014. godine nije plaćala porez na dobit, iako je istovremeno vlasniku Todoriću isplatila oko 670 milijuna kuna dividende.

Porez navodno nije ni trebao plaćati zbog prenesenih gubitaka kompanija koje su se pripajale Agrokoru. No tužiteljima je sporna upravo isplata dividendi, s obzirom na to da se pokazalo da je Agrokor poslovao s gubicima, da su prikrivani troškovi i napuhivana vrijednost imovine.

Nedavno objavljena revidirana izvješća otkrila su ogromne nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga Agrokora, a zanimljivo je da je u slučaju Konzuma čak najavljeno da će tražiti povrat preplaćenog poreza, jer su u ranijim razdobljima prikazivali nepostojeću dobit na koju su plaćali porez.

U nadzoru poslovanja Agrokora zakazao je Ured za velike porezne obveznike koji radi u sklopu Porezne uprave. Kako je Index početkom mjeseca objavio, taj ured čak 17 godina nije bio u 170 tvrtki od ukupnih 600, koliko ih spada u grupu "velikih poreznih obveznika".

Je li Porezna bila u Agrokoru i vezanim kompanijama?


Nije nam poznato je li među tih 170 tvrtki i Agrokor, no ranije ove godine zastupnici MOST-a tvrdili su da porezni inspektori u Agrokoru nisu bili od 2007. godine.

Porezna uprava je i sada u prilično nezgodnoj situaciji jer, osim što pod povećalo javnosti dolazi njihov višegodišnji nerad, spadaju pod Ministarstvo financija na čijem je čelu bivši Todorićev direktor Zdravko Marić.

Marić se predstavlja kao veliki stručnjak za financije, i upravlja sa 150 milijardi kuna, koje država svake godine potroši, a tvrdi da nije primijetio da se u Agrokoru nešto čudno događa.

Iako je Porezna uprava formalno neovisna, ipak spada pod Ministarstvo financija, i sasvim sigurno im činjenica da im je Marić na neki način nadređen, ne olakšava trenutni posao.

Cijeli niz institucija, od Ministarstva financija, Hrvatske agencije za nadzor financijskih institucija, Hrvatske narodne banke, zakazao je u slučaju Agrokora. Njihovo nedjelovanje, odnosno toleriranje poslovanja na rubu i preko ruba zakona, dovelo je do toga da na kraju država preuzima odgovornost za poslovanje Agrokora, pa bi tako građani dva puta mogli "platiti" Todorićevo igranje biznismena.

Prvi puta kada je preuzimao državne kompanije u vrlo sumnjivim okolnostima, i ponovno sada kada treba platiti dugove i štetu koju je iza sebe ostavio.

Pročitajte više