Ahern: Potrebno obnoviti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj

SJEVERNOIRSKI političari moraju konačno odlučiti, u okviru nekoliko dana, hoće li se ujediniti u vladu i ponovno pokrenuti mirovni proces, izjavio je u srijedu irski premijer Bertie Ahern.

"Ljudi žele odluku", kazao je Ahern nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. "Do toga moramo doći unutar nekoliko dana", dodao je.

Ahern se u Londonu sastao sa sjevernoirskim protestantskim čelnikom Ianom Paisleyem, a obojica su kasnije razgovarali s Blairom.

Prošli su tjedan britanski i irski premijer predstavili katoličkoj i protestantskoj strani plan koji bi trebao biti temelj novog sporazuma.

Ključ za uspjeh irskih i britanskih napora da obnove vladu u Sjevernoj Irskoj je postizanje dogovora između Paisleyeve prostestanske stranke (DUP) i vodeće katoličke stranke Sinn Feina, političkog krila IRA-e.

Pojedinosti Blairovog i Ahernovog plana još nisu poznate, ali je ključna točka razoružavanje IRA-e - što traži Paisley i što je uvjet za razgovore sa Sinn Feinom - te pristanak DUP-a da će dijeliti vlast sa Sinn Feinom.

Prema mirovnom sporazumu iz 1998. godine, koji je uvelike okončao 30 godina sukoba između protestanata i katolika na području Sjeverne Irske, vlada, u kojoj su zastupljene obje vjerske skupine, trebala je rješavati većinu problema na tom teritoriju.

No, nestanak povjerenja između protestantskih unionista, koji podržavaju spajanje Sjeverne Irske s Velikom Britanijom, i katoličkih republikanaca koji žele ujedinjenu Irsku, nagnalo je službeni London da suspendira sjevernoirsku administraciju u listopadu 2002. godine.

Pročitajte više