Ahmadinedžad: Iran je ušao u industrijsku fazu nuklearnog programa

IRAN je ušao u industrijsku fazu svog proizvođenja nuklearne energije, rekao je danas predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad na govoru u nuklearnom postrojenju Natanz, ali nije dao nove detalje o razmjeru tog razvoja.

"S velikim ponosom mogu izjaviti da je Iran danas ušao u klub nuklearnih naroda i da može proizvoditi nuklearno gorivo na industrijskoj razini", rekao je.

Najava nove faze iranskog nuklearnog razvoja još će zaoštriti odnose te zemlje sa Zapadom. Iran je trenutno pod paketom sankcija Vijeća sigurnosti UN-a zbog svog odbijanja da prekine s nuklearnim programom, za koji tvrdi da je namijenjen mirnim svrhama.

Ahmadinedžad nije rekao koliko je centrifuga operativno u Natanzu. Centrifuge su strojevi u kojima se uran obogaćuje do razine potrebne da ga se koristi za nuklearno gorivo.

Iran je prije najavio da do kraja ožujka planira u pogon pustiti 3000 centrifuga, a procjenjuje se da podzemna postrojenja u Natanzu imaju mjesta za njih 50 000.

Ahmadinedžad je također dodao da je iranski nuklearni program došao do "točke bez povratka", ponovno napomenuo da se nuklearna energija razvija za mirovne svrhe, te da će daljnji pritisci međunarodne zajednice primorati Iran da prekine svoje članstvo u klubu zemalja potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Diplomati zemalja Europske unije bojkotirali su današnji događaj u Natanzu zbog iranskog odbijanja da se pokori odredbama UN-a.

Ranije danas, glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, Ali Larijani, rekao je kako je Iran spreman početi s ozbiljnim pregovorima sa Zapadom oko smirivanja strasti zbog nuklearnog programa.

J.D.

Pročitajte više