Ahmadinejad dolar nazvao "bezvrijednim komadom papirom"

IRANSKI predsjednik na sastanku zemalja izvoznica nafte (OPEC) predložio je da se prestane s trgovanjem nafte u dolarima, nazvavši ga "bezvrijednim komadom papira".

Prijedlog je došao pri kraju samita OPEC-a, i usprotivila mu se Saudijska Arabija, bliski saveznik SAD-a, javlja BBC. Iranski predsjednik je htio da se prijedlog uvrsti u završni zaključak Skupa.

Govoreći poslije završetka sastanka, Ahmadinejad je rekao da su sve vođe prisutne na sastanku nezadovoljne posljednjim padom tečaja dolara. Dolar je posljednjih godinu dana značajno pao u odnosu na euro i ostale valute.

Pad dolara je utjecao na prihode članice OPEC-a jer ih većina prodaje nafte u dolarima. Ahmadinejad kaže da su sve članice OPEC-a pokazale interes da zalihe gotovine pretvore u druge valute. "Oni (SAD) uzmu našu naftu i daju nam bezvrijedni komad papira", rekao je Ahmadinejad novinarima.

No, čelnici Saudijske Arabije su se usprotivili da ovakav prijedlog uđe u deklaraciju. Navodno su upozoreni da bi to napravilo dodatni pritisak na cijenu dolara.

Analitičari tvrde da bi prestanak trgovanja naftom zadao opasan udarac američkom gospodarstvu.

D.M.

Pročitajte više