Ahmadov: Čudovišta iz Beslana su Putinova djeca

ČUDOVIŠTA koja su izvela otmicu u Beslanu "djeca" su ruskog predsjednika Vladimira Putina, ustvrdio je u razgovoru za pariški dnevnik Figaro Ilias Ahmadov, ministar vanjskih poslova u nepriznatoj vladi čečenskog predsjednika Aslana Mashadova.

"Tužna je istina da su čudovišta koja su u Beslanu za taoca uzeli cijelu Osetiju - djeca Vladimira Putina. Luđake iz Beslana izrodila je kremaljska politika, jer ona našem narodu dopušta jedno jedino pravo - da bude ubijen", izjavio je Ahmadov, koji živi u Sjedinjem Državama, gdje je dobio azil.

Ahmadov je zanijekao bilo kakvu odgovornost predsjednika Mashadova u beslanskoj drami, ocijenivši tu optužbu "apsurdnom". "Pokretanje takve akcije za njega bi značilo čisto samoubojstvo", ustvrdio je.

Glede uloge ratnog zapovjednika Šamila Basajeva, kojeg Rusi optužuju za planiranje pokolja u Beslanu, Ahmadov je rekao da ne zna "stoji li Basajev iza napada, ali on nakon događaja u moskovskom kazalištu (2002. godine) nema nikakvog utjecaja u Mashadovljevom okružju". "Svi su mostovi (među njima) srušeni", kazao je Ahmedov.

"Čečenija je postala tvornica terorista koja ugrožava cijelu Rusiju. Treba prestati tu prijetnju pripisivati mitskim arapskim teroristima i pogledati istini u oči. Jer, ako se nastavi skrivati iza al-Qaide, Rusija nikad neće moći zaustaviti sukob u kojem je dosad poginulo četvrt milijuna Čečena i deseci tisuća Rusa", ocijenio je Ahmadov.


Pročitajte više