Ako je mogao Srđan Mlađan, može i Hrvoje Petrač

SASVIM prigodno Hrvoje Petrač uhićen je 2005. godine samo dan uoči sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije koji su baš tada planirali razmatrali napredak Hrvatske u ispunjavanju haških obveza.

To što je Petrač, inače lepoglavski osuđenik koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice malodobnog sina Vladimira Zagorca, uhićen nakon dvogodišnjeg bijega (nakon dvogodišnjeg bijega - u slučaju da treba ponoviti), ministrici pravosuđa (a i ostalim odgovornima) očito nije od velike važnosti, s obzirom na to da je Petrač viđen kako u petak (trinaesti u mjesecu) liže sladoled i šetka se zagrebačkim Avenue Mallom, uživajući u blagodatima izrešetanog hrvatskog zakona, koji kaže kako svatko ima pravo na slobodan vikend, pa i Srđan Mlađan.

Ona dva i pol nadobudna Hrvata koji se još uvijek iščuđavaju na ovakve stvari, zapitat će se kako je moguće da je Petrač pušten na slobodan vikend - pogotovo nakon afere s pretučenim novinarom Dušanom Miljušem, kojemu se Petračeva majka Zlata netom prije incidenta zaprijetila željama koje su se kasnije nekim čudom i obistinile. Neki su njezine pozive na batinanje novinara shvatili kao isprazna lupetanja ogorčene starice i razočarane tlapnje majke zatvorenika, pa se to valjda pokazalo dovoljnim za ne preskočiti Petračev slobodan vikend, ako zbog ničega drugog, onda zbog moguće reakcije javnosti. Kao da se javnost ikada išta pitalo.

No, zato javnosti ostaje po tko zna koji put zapitati se što to radi ministrica Ana Lovrin (kojoj, osim ministarske karizme, očito manjka i štošta drugo), dok Petrač umjesto u zatvoru, liže sladoled u Avenue Mallu.

Čemu se i nadati od osobe koja, dok mediji pišu o Veljku Kadijeviću, optuženom za agresiju na Vukovar, koji na sva zvona promovira svoju knjigu po Moskvi (u Moskvi - u slučaju da treba ponoviti), dijeleći pritom šakom i kapom intervjue (između ostalih i za hrvatsku nacionalnu televiziju), replicira kako "će Hrvatska pojačati napore za njegovo lociranje".

A dok se ministrica intenzivno bavi lociranjem, Petrač je i više nego dobrodošao pogledati što novoga, osim sladoleda, nude hrvatski trgovački centri.

Branka Suvajac
Foto: AFP

Pročitajte više