Ako neće Zagreb hoće Sarajevo: Kapetan Dragan postaje prioritet BiH

DRAGANU VASILJKOVIĆU, australskoga imena Daniel Snedden, osumnjičenom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, prije dva tjedna je australski federalni sud zaustavio izručenje Hrvatskoj objašnjavajući to tako da Kapetan Dragan ne bi imao pravedno suđenje. Sada, BiH sakuplja dokaze za moguće izručenje Dragana Vasiljkovića za zločine počinjene u Bosni.

54-godišnji Vasiljković također poznat i pod imenom Kapetan Dragan, vodio je paravojne jedinice koje su činile zločine nad hrvatskim narodom, te je osumnjičen za mučenje ratnih zatvorenika u srednjovjekovnoj tvrđavi u blizini Knina i za silovanje Bošnjakinje koja je optužila Vasiljkovića za zločin počinjen nad njom. Isti zločin nad nesretnom Bošnjakinjom ponavljan je nekoliko puta i od strane njegovih vojnika. Žena i nekoliko muškaraca koji su u travnju ove godine došli u Sydney kako bi svjedočili protiv Kapetana Dragana identificirali su ga kao počinitelja.

Bosanskohercegovački veleposlanik u Australiji Damir Arnaut izjavio je kako će izručenje Vasiljkovića Bosni i Hercegovini biti njegov prioritet, te je dodao kako postoje jaki dokazi protiv Kapetana Dragana i njegove "vojske smrti" koja je operirala istočnom Bosnom od 1994. godine, prenosi The Age.

Bosanski veleposlanik Arnaut smatra kako bi Vasiljković u Bosni imao pravedno suđenje

Vasiljković je demantirao svoj boravak u Bosni za vrijeme rata. Arnaut je reagirao na odluku australskog federalnog suda o nepoštenom suđenju u Hrvatskoj riječima: "Sud BiH, zadužen za procesuiranje ratnih zločina, pun je međunarodnih sudaca i tužitelja i dobili smo visoke ocjene na međunarodnoj razini za profesionalizam i nepristranost".

Iz tužiteljstva BiH australskim medijima je rečeno da tužitelji posjeduju informacije o navodnim ratnim aktivnostima Vasiljkovića u BiH, ali da on trenutno nije osumnjičen i da se protiv njega ne vodi istraga, ali da to ne znači da se neće i dogoditi.

Pročitajte više