Aladrović: Nije vrijeme za rješavanje strukturnih problema, nego za kratkoročne mjere

BIJESNI poduzetnici nezadovoljni su vladinim ekonomskim mjerama. Napeti odnosi traju već tjednima.

Što i kako dalje, u Dnevniku Nove TV otkrio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. O današnjem sastanku s ugostiteljima rekao je kako nije očekivao takav rasplet. Prosvjeda se, kaže, ne boje.

"Razgovarali smo s više udruga o mjerama i o tome što vlada može učiniti, ali razmišljamo i srednjoročno i dugoročno i u postpandemijskoj fazi. Nismo očekivali, ali odmah moram reći - ne bojimo se prosvjeda", poručio je Aladrović.

Smanjenje PDV-a?

Zašto smanjenje PDV-a nije bila jedna od opcija? Ministar je rekao kako prvo mora predstaviti mjere koje su donesene.

"Išli smo s tri različita seta mjera, to je jedna mjera za očuvanje radnih mjesta koja ima fokus na radnicima i na očuvanju zaposlenosti, što od prvog dana krize čuvamo i što smo uspjeli očuvati, sad to možemo vidjeti. Drugi dio se odnosi na rješavanje kratkoročne i srednjoročne likvidnosti, tzv. covid-kredite, u iznosu od milijardu i 300 milijuna kuna i treći dio koji se odnosi na pokriće fiksnih troškova, odnosno jednog dijela fiksnih troškova za sve one kojima je rad onemogućen", rekao je.

Sad se razgovara o kratkoročnim mjerama i kako prevladati ovu krizu.

"PDV kao tema, odnosno porez na dodanu vrijednost u ugostiteljstvu je tema dugo kao nešto o čemu se razgovara. Sada nije trenutak za rješavanje strukturnih problema, nego za donošenje kratkoročnih mjera, a nakon toga smo ostavili mogućnost da razgovaramo ili, kako su poduzetnici rekli, ostavili smo otvorena vrata da razgovaramo o svim onim strukturnim promjenama koje su potrebne da bi ekonomija bila otpornija. Ne bih rekao da su ovo vatrogasne mjere, nego su mjere kojima mi nastojimo u ovom trenutku očuvati zaposlenost i očuvati poslovnu aktivnost", kazao je Aladrović u Dnevniku Nove TV.

Glavno je očuvati radna mjesta

Istaknuo je da se nalazimo u takvoj fazi gdje je fokus očuvanje radnih mjesta i nastavak poslovne aktivnosti. Mjera za očuvanje radnih mjesta definirana je, s obzirom na to koje djelatnosti u ovom trenutku su najizloženije. Što se tiče mjere za nadoknadu fiksnih troškova koja je danas usvojena, Aladrović je rekao da će se detaljno propisati od ministra financija Zdravka Marića i tada će se vidjeti tko sve može aplicirati za tu pomoć. Isti tretman sigurno neće biti za poslodavce koji uredno plaćaju obveze i za one koji to ne čine, naglasio je.

"Oni koji su u blokadi, vrlo vjerojatno neće ostvarivati pravo na takvu pomoć jer jednostavno ne možemo izjednačavati one koji su blokirani i one koji nisu blokirani, ako govorimo o urednim i neurednim poslodavcima", dodao je.

O covid-kreditima za koje poslodavci govore da je spora i troma procedura, Aladrović je rekao kako su imali sastanak koji je vodio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, kao nadležni ministar za HAMAG-BICRO.

"Predstavnici HAMAG-a obvezali su se da će uspostaviti kreditne linije koje će biti znatno ažurnije nego u onoj prvoj fazi. Prva faza nas je zaista sve iznenadila i tu smo mogli pokazati veću dozu ažurnosti, ali sada u ažurnost rješavanja tih zahtjeva ja osobno ne sumnjam", poručio je.

Pročitajte više