Alarm Svjetske banke: Hrvati, dosta je gradnje autocesta, nećete moći vraćati kredite

"SADA JE pitanje kako će Hrvatska vraćati dugoročne kredite koje je podizala za gradnju autocesta u proteklih šest godina. Trebalo bi ulagati u održavanje ostalih cesta koje su zbog ubrzane gradnje zapostavljene i u jako lošem stanju, a ne graditi nove", stoji u analizi Svjetske banke o razvoju autocestovne mreže u Hrvatskoj, a koju prenosi Jutarnji list.

Stari dugovi stižu na naplatu, a još se zadužujemo

Naime, u analizi se savjetuju da Hrvatska uspori gradnju jer će sljedeće tri godine otplata kredita, koji su podizani za gradnju, vrhunac doseći sljedećih godina i opteretit će 0,7 i 0,8 posto BDP-a.

Podsjetimo, vlada Ive Sanadera ne odustaje od Pelješkog mosta, a otvoreni su radovi i na Podravskom ipsilonu, a u tijeku je gradnja autoceste Zagreb - Sisak, kao i gradnja punog profila Istarskog ipsilona.

Hrvatska je od 2001. do kraja 2008. u gradnju autocestovnih pravaca, ne uključujući Istarski ipsilon i Zagreba - Macelj, uložila je oko 42,7 milijardi kuna, a od toga iznosa oko 25 milijardi kuna je posuđeno i treba vratiti sljedećih godina. Prema mišljenju Svjetske banke prihodi od cestarina nisu dostatni za financiranje daljnje gradnje i otplate duga koja tako dolazi u pitanju i daljnjim zaduživanjem.

M.M.
Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

Pročitajte više