aljmašani proslavili polnoćku u novoj crkvi

Prvi put nakon trinaest godina Aljmašani su proslavili polnoćku u novosagrađenoj crkvi Gospe od Utočišta, sagrađenoj na mjestu srušene aljmaške crkve u velikosrpskoj agresiji 1991. a sagrađene 1704.

Aljmaški župnik i upravitelj svetišta Gospe od utočišta Ante Markić u propovijedi je rekao kako je "ova noć radosnoga iščekivanja Isusovog rođenja u novoj crkvi nikla na temeljima srušene crkve, simbol pobjede dobre nad zlim silama".

Podsjetio je na "teške godine stradanja i progonstva, na žrtve Vukovara, Ovčare, Aljmaša i brojnih drugih mjesta, ali i na "ljepotu života u svom domu".

Danas u Aljmašu imamo opet svoju crkvu gdje slavimo polnoćku, kazao je župnik Markić, te istaknuo: "To je događaj koji ćemo uvijek pamtiti".

Božićne običaje prije polnoćke u novoj crkvi prikazali su Mađari katolici iz Dalj Planine.

U novoj aljmaškoj crkvi posebno mjesto zauzima kip aljmaške Gospe od utočišta, spašen iz srušene aljmaške crkve uoči Dana mrtvih 1992. Kip aljmaške Gospe nalazio se zajedno s prognanim Aljmašanima, Daljcima, Erdučanima u Domu sv. Vinka u Osijeku, a vraćen je 1. kolovoza 1998. kad su se u Aljmaš vratili i prognanici.

Na noćašnjoj polnoćki u Aljamašu bili su brojni Osječani, te vjernici iz Slavonije i Baranje.

(Hina) vs mć

Pročitajte više