Alzheimerova bolest brzo i postojano uništava moždane stanice

ZNANSTVENA studija pokazuje da moždane stanice brzo i postojano nestaju kod pacijenta koji boluju od Alzheimerove bolesti, priopćila je međunarodna skupina znanstvenika.

Oni su pomoću magnetske rezonance (MRI) otkrili da oboljeli od Alzheimera godišnje gube pet posto moždanih stanica - do 10 posto u ključnim područjima pamćenja.

U usporedbi s tim, zdravi dobrovoljci koji su sudjelovali u tom istraživanju izgubili su godišnje manje od jedan posto moždanih stanica.

´Prvi put se može vidjeti napredovanje Alzheimerove bolesti kod živih pacijenata´, rekao je Paul Thompson, profesor neurologije na Sveučilištu u Californiji koji je predvodio studiju.

´Bili smo zapanjeni kada smo vidjeli kako brzo nestaje tkivo. Taj gubitak, prvotno ograničen na područja pamćenja, širio se mozgom poput lave uništavajući sve više i više tkiva dok je bolest napredovala´.

Znanstvenici su izjavili u časopisu Journal of Neuroscience da će njihova otkrića pomoći liječnicima da utvrde napreduje li liječenje, a možda će i pomoći u prognozi tijeka bolesti.

Pročitajte više