Amazon odustao od izgradnje sjedišta u New Yorku

Ilustracija: EPA

AMAZON je odustao od planirane izgradnje sjedišta tvrtke u New Yorku. Kako piše CNN, tako su odlučili nakon brojnih neslaganja članova lokalne zajednice. 

“Nakon puno razmišljanja odlučili smo da nećemo nastaviti s našim planovima o izgradnji sjedišta Amazona na Long Islandu u Queensu”, rekla je Jodi Seth, glasnogovornica tvrtke. 

Odustali jer se ne bi slagali s političarima?

U priopćenju Amazona navodi se kako je tvrtka primijetila da su brojni lokalni političari kao i oni na razini države bili jasni usprotivivši se prisutnosti Amazona na Long Islandu. 

“Oni neće surađivati s nama kako bi stvorili odnos kakav je potreban da bi se nastavilo s projektom koji smo mi i mnogi drugi zamislili za Long Island City”, stoji u priopćenju.

Amazon je odabrao New York City i Sjevernu Virginiju prošlog studenog za mjesta u kojima će se graditi njihovo drugo sjedište, poznato kao HQ2. Godinu dana su odlučivali gdje će smjestiti to sjedište i na koncu odabrali ova dva mjesta. Prema planu u sjedištu se trebalo zaposliti 25.000 ljudi. 

Tvrtka ipak planira nastaviti s proširenjima ureda u Virginiji i Nashvilleu te tamo planira zaposliti oko 5.000 ljudi. 

“Trenutno ne postoje planovi za otvaranjem HQ2”, priopćeno je u izvješću iz Amazona. 

New York bio spreman dati velike poticaje

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je, kada je objavljena odluka o izgradnji HQ2, rekao kako se radi o odličnoj odluci koja će stvoriti poslove za cijelu regiju New Yorka. 

No, protivnici su naglašavali brojne poticaje koje je New York dao kako bi privukao Amazon. 

Država New York obvezala se dati 1,25 milijardu dolara poticaja kako bi Amazon otvorio 25.000 novih radnih mjesta s prosječnom plaćom 150.000 dolara. Prosvjednici su izašli na ulice Long Island Cityja i kritizirali ovu odluku rekavši kako je loša za porezne obveznike, ali i za susjedstvo u kojemu bi se gradilo novo sjedište Amazona.

Pročitajte više