AMERIČKA INICIJATIVA PROTIV ŠIRENJA NUKLEARNOG NAORUŽANJA

Američki tajnik za energetiku Spencer Abraham najavio je u srijedu u Beču da će SAD uložiti 450 milijuna dolara u svjetski program namijenjen borbi protiv nuklearnog naoružanja. L

Američkim se programom predviđa, primjerice, u suradnji s Rusijom, "povrat u SAD obogaćenog urana ruskog podrijetla do kraja 2005. godine", izjavio je Abraham pred Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, agencijom za nuklearnu sigurnost UN-a koja ima sjedište u glavnom gradu Austrije.

Obogaćeni uran može poslužiti proizvodnji nuklearnog oružja ili "prljave bombe" koja bi se sastojala od radioaktivnih materijala raspršenih konvencionalnim eksplozivom.

SAD će poduzeti "sve potrebne mjere" za povrat nuklearnog goriva američkog podrijetla" i "prepoznavanja svih radioaktivnih izvora koji nisu obuhvaćeni naporima za smanjenje rizika", nastavio je ministar.

Američki program uveden je nakon što je otkriveno "crno tržište nuklearnog naoružanja" kojemu se okrenuo Abdul Qadeer Khan, otac pakistanske atomske bombe. U veljači je Khan javno priznao da je prodao nuklearne tajne Iranu, Libiji i Sjevernoj Koreji.

(Hina) xbnš ysd

Pročitajte više