Američka ministrica zdravstva: Imućniji građani spasit će zdravstvo SAD-a

POTREBNO je više rada oko predloženih zakona za zdravstveno osiguranje u Americi kako ne bi došlo do deficita proračuna, smatra Kathleen Sebelius, američka ministrica za zdravstvo. Kako je izjavila u emisiji za NBC, naplata poreza imućnijim Amerikancima "legitiman je način da se ide naprijed". Porezi bi se tako, za početak, počeli naplaćivati onima koji zarađuju oko 350 tisuća dolara godišnje.

Smanjiti privatne troškove

Kako smatra ministrica, to je jedna od mogućnosti kojom bi se mogli platiti zdravstveni pregledi u "boležljivom" američkom zdravstvenom sustavu. "Konačan račun će biti plaćen i neće se dodati deficitu", rekla je Sebelius o sustavu koji je jedan od osnovnih zadaća novog američkog predsjednika Baracka Obame. I Bijela kuća i Senat trenutno rade na prijedlozima kako bi stvorili javni zdravstveni sustav financiran od strane države, a koji bi smanjio troškove privatnog pokrića.

Međutim, nepristran kongresni ured za proračun prošlog je tjedna izvijestio da se mjere koje se trenutno razmatraju neće same isplatiti te da će povećati proračunski deficit.

Pročitajte više