Američka vojska istražuje sumnjive smrti više stotina vojnika

NAKON cijelog niza pritužbi od strane obitelji više stotina američkih vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu, američka je vojska potvrdila da će istražiti te slučajeve. Naime, nemali broj obitelji tvrdi da im vojska nije pružila istinite informacije o uzroku smrti, pri čemu je najpoznatiji slučaj bivše zvijezde američkog nogometa Pata Tillmana, koji je ubijen u Afganistanu.

Njegova je obitelj obaviještena kako je Pat ubijen neprijateljskom vatrom, da bi se nakon pet tjedana otkrilo kako to nije istina; Tillman je poginuo od metaka ispaljenih od strane američkih vojnika, dakle u prijateljskoj vatri.

U istrazi će biti prvotni izvještaji o žrtvama, počevši od 2001. godine, biti uspoređeni s rezultatima naknadno vođenih istraga, te će se tražiti razlike između to dvoje.

Glasnogovornik američka vojske, brigadni general Anthony Cucolo, opisao je postupak kao "rigorozan i rutinski". U borbama u Iraku i Afganistanu ubijeno je oko 2000 američkih vojnika, pri čemu marinci nisu uključeni u tu brojku.

Majka Pata Tilmana, Mary Tillman, pozdravila je istragu kao "pozitivan potez", ali je dodala kako vojska mora obavijestiti obitelji poginulih o svim novim informacijama koje se pojave u istrazi.

"Ljudi se mogu pomiriti s istinom, ali kad vam jednom slažu, nakon toga ćete uvijek biti nepovjerljivi." - kazala je Tillman u razgovoru za Associated Press.

Pročitajte više