Američka vojska ubila Reutersovog tonskog snimatelja

WALEED KHALED, tonski snimatelj Televizije Reuters ubijen je, a njegov kolega Haider Khadem, kamerman, ranjen je u Bagdadu dok su pokušavali snimiti kadrove vatrenog okršaja američkih vojnika i iračkih pobunjenika.

35-godišnji Khaled je ubijen, a Khadem je ranjen u trenutku kad su se vozili prema mjestu sukoba u zapadnoj bagdadskoj četvrti Adil, rekao je šef Reutersovog dopisništva u Bagdadu Alastair MacDonald.

U priopćenju iračke policije izdanom povodom ubostva Khaleda navodi se da su na dvojicu snimatelja, obojicu Iračana, pucali američki vojnici.

"Čini se da je obojicu pogodio snajper, a Khadema su nakon ranjavanja američki vojnici zadržali na ispitivanju." - rekao je MacDonald.

Iračka policija priopćila je da su na dvojicu muškaraca nedaleko džamije Umm al-Qura pucali američki vojnici.

Američka vojska tvrdi da su vojnici odgovorili na pobunjenički napad na vojni konvoj, "pri čemu je ubijen jedan civil, a jedan je ranjen".

Otkako su američke snage u ožujku 2003. godine započele s vojnom kampanjom u Iraku, od posljedica ratnih djelovanja poginulo je 66 novinara i suradnika novinskih agencija, javio je CNN.

Tijekom ratnih sukoba na području Hrvatske i BiH od 1991.-1995. godine poginulo je 49 novinara, dok je tijekom rata u Alžiru, u samo tri godine trajanja sukoba ( 1993.-1996.) živote izgubilo čak 57 novinara i 20 medijskih suradnika.

I na kraju, za usporedbu recimo kako je u nepunih dvije i pol godine rata u Iraku poginulo više novinara i medijskih djelatnika nego što je to bio slučaj tijekom 20-godišnjeg vijetnamskog rata u kojem su smrtno stradala 63 novinara.

Pročitajte više