Američke srednjoškolke masovno zatrudnjele po međusobnom dogovoru

GLOUCESTER, ribarski grad u američkoj državi Massachusetts, došao je na naslovnice američkih medija zbog baby booma koji se zbio u tamošnjoj srednjoj školi.

Gloucesterska srednja škola, koju pohađa oko 1200 učenika, u prosjeku svake godine bilježi 4 trudnoće među svojim učenicima. Međutim, ove godine je zatrudnjelo njih čak 17.

Školske vlasti su na to počele obraćati pažnju još u listopadu, kada je neuobičajeno veliki broj učenica dolazio u školsku kliniku kako bi obavljao testove za trudnoću. Do svibnja je veliki broj dolazio nekoliko puta i "svaki put su bile vidno razočarane ukoliko bi test dao negativne rezultate", tvrdi direktor škole Joseph Sullivan.

Nakon što su mnoge od tih učenica pozvane na razgovor, ispostavilo se kako je u pitanju međusobni dogovor o tome da zatrudne. Nijedna od tih učenica nije bila starija od 16 godina, ali su svejedno čvrsto odlučile da dobiju dijete bez obzira na to što morale radi toga učiniti. Zaprepašteni Sullivan je tako otkrio da je jedan od očeva bio 24-godišnji lokalni beskućnik.

Gloucester ima oko 30.000 stanovnika od kojih su većina bijeli katolici i pripadaju radničkoj klasi. Vijest o planiranom baby boomu u srednjoj školi je šokirala i podijelila zajednicu, bilo po pitanju kako se sve to moglo dogoditi, bilo po pitanju što učiniti da takvih događaja više ne bude.

Konzervativci tako za sve optužuju suvremene medije, uključujući Hollywood čiji su filmovi ("Juno" i "Zalomilo se") prikazivali kako je cool biti neudana majka. Drugi, pak, navode da je Gloucester teško pogođen krizom ribarske industrije, zbog čega je veliki broj obitelji osiromašio i raspao se, odnosno da mlade zbog toga nema tko odvesti na pravi put.

Sama škola, pak, ne može reći da je nepripremljena dočekala veliki broj učenica u blaženom stanju. Sullivan i njegovo osoblje se ponose po programima koji izlaze u susret trudnim učenicama, pa tako u okviru škole čak postoji i dječji vrtić te se po hodnicima bez problema mogu vidjeti kolica s bebama.

S druge strane su dr. Brian Orr, predstojnik školske klinike, i bolničarka Kim Daly, dali otkaz u znak prosvjeda što škola ne može davati učenicima kontraceptivna sredstva bez izričite dozvole roditelja. Tome se, pod utjecajem lokalnih katoličkih političara žestoko protivio školski odbor, pa se navodi kako učenici moraju putovati 30 km do najbliže ginekološke klinike gdje im je to omogućeno.

Novinarima Timea je, pak, naznake o tome koji bi bio motiv za sklapanje bizarnog pakta dala Amanda Ireland, 18-godišnja maturantica koji je rodila dijete prije dvije godine.

Ona tvrdi kako su je druge učenice, pogotovo one mlađe, stalno zaustavljale na hodniku, gledale dijete i govorile kako joj zavide. Ireland smatra da je želja za djetetom posljedica želje za "nekime tko će ih bezuvjetno voljeti do kraja života".

Ireland tvrdi da im je svaki put uzalud objašnjavala "kako se teško osjećati voljenim kada vam netko vrišti tražeći hranu u 3 sata ujutro".

D.A.

Pročitajte više