Američki general: Za zlostavljanje iračkih zatvorenika krivi propusti vodstva

AMERIČKI general koji je vodio istragu o zlostavljanju zatvorenih Iračana rekao je u utorak kako su propusti vodstva u zatvoru Abu Ghraib omogućili zlostavljanje od strane američkih vojnika.

Svjedočeći pred Odborom za oružane snage američkog Senata general bojnik Antonio Taguba je rekao da su zlostavljanje omogućili "propusti vodstva od zapovjednika brigade na niže".

On je naveo da je među Amerikancima zaduženim za čuvanje zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib vladao "nedostatak stege" te da nisu imali "bilo kakve obuke i nadzora".

On je zanijekao da je to bila određena politika i da je netko s više razine naređivao zlostavljanje kao tehniku za "omekšavanje" zatvorenika pri ispitivanju.

"Nisam pronašao nikakav dokaz politike ili izravnog naređenja danog vojnicima da čine ono što su činili", rekao je Taguba.

Taguba je ustvrdio da zlostavljanje nije imalo sustavan karakter nego da ga je svojevoljno provodila nekolicina vojnika i pripadnika vojne obavještajne službe.

General Taguba je u siječnju podnio Pentagonu nalaze svoje istrage izvijestivši o "brojnim slučajevima sadističkih, očiglednih i razuzdanih kriminalnih zlostavljanja" iračkih zatvorenika.

Saslušanje se odvija dok se američki Kongres priprema pogledati novu skupinu fotografija kao i video snimku za koje je ministar obrane Donald Rumsfeld rekao da bi mogli biti još šokantniji nego već nedavno objavljeni.

Do sada objavljene fotografije među ostalim pokazuju piramidu golih iračkih zatočenika, golog zatvorenika koji drhti pred vojnim psom kojega drži vojnik te golog zatvorenika kojega na uzici drži pripadnica američkih snaga.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više