Američki Kongres pozvan da otvori istragu o hrvatskoj nabavi aviona

Foto: FaH

NEKOLIKO izabranih dužnosnika i istaknutih članova think tank skupina supotpisala je pismo članovima američkog Kongresa i Ministarstvu pravde u kojem se poziva na otvaranje istrage zbog sumnje da se iza odluke vlade Republike Hrvatske o kupnji 30 godina starih borbenih aviona F-16 od Izraela krije korupcija teška milijardu dolara. Američke je zrakoplove Izrael dobio besplatno u okviru programa Peace Marble, stoji u priopćenju američke think tank skupine International Leaders Summit.

Tko stoji iza potpisa?

Među inicijalnim potpisnicima pisma su zastupnik u Senatu američke savezne države Virginije, nekadašnji vojni tužitelj i načelnik odjela za krivično pravo američke vojske Dick Black, član zastupničkog doma savezne države Virginije David LaRock te istaknuti članovi američke think tank skupine International Leaders Summit Nataša Srdoč, dr. Sampat S. Shivangi, Chris Edmonds i Joel Anand Samy. Planirana prodaja borbenih aviona opremljenih izraelskim dijelovima i tehnologijom čeka odobrenje američkog Kongresa do kraja prosinca ove godine.

U pismu se traži pokretanje istrage kako bi se utvrdilo ima li elemenata korupcije i prijevare, ugrožava li ova transakcija američku vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost te NATO-ove obrambene ciljeve. Inzistiranjem na transparentnosti i poštovanju pravila u vojnoj nabavi u članici NATO-a, jamče se najbolji rezultati za obranu cijelog Saveza i smanjuje teret američkih poreznih obveznika kao najvećih financijera NATO-a.

Hrvatska koruptivna praksa

"Čini se da Hrvatska kupuje 30 godina stare zrakoplove samo kako bi ih mogla održavati i popravljati, što koristi koruptivnoj hrvatskoj vladi. Netransparentni hrvatski tender treba istražiti zbog korupcije i sukoba interesa. Hrvatska je 2009. postala članica NATO-a unatoč dokazima o korupciji na visokoj razini te neispunjavanja kriterija vladavine prava iz NATO-ove povelje. Koruptivna praksa u Hrvatskoj povećava nestabilnost u NATO savezu, narušava njegove obrambene mogućnosti i vodi u buduće pronevjere i rasipništvo", rekla je Nataša Srdoč, suosnivačica International Leaders Summita.

Hrvatska je za obranu 2015. godine izdvajala 1,4 posto BDP-a, što je ispod kriterija od 2 posto, koliko traži NATO. Istodobno, korumpirani hrvatski političari i njihovi kriminalni partneri u razdoblju od 2004. do 2015. kroz razne su kriminalne aktivnosti, korupciju i izbjegavanje poreza, iznijeli iz zemlje 35 milijardi dolara, odnosno 73 posto BDP-a iz 2015. Hrvatska leži na balkanskoj heroinskoj ruti koja godišnje nosi prihod od 28 milijardi dolara. Tim se novcem financiraju Al Kaida, Hezbollah i Islamska država. Postojanje organiziranog kriminala i političke korupcije u Hrvatskoj štetno je po SAD, Izrael i zapadnoeuropske članice NATO-a, stoji u priopćenju za javnost International Leaders Summita.

Pročitajte više