Američki kongres priprema pomoć žrtvama tsunamija

Sjedinjene Države pripremaju pomoć žrtvama tsunamija u Aziji koja bi se trebala naći pred američkim Kongresom početkom sljedeće godine.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa Henry Hyde rekao je kako priprema zakon o pomoći žrtvama koji planira predložiti novoizabranom Kongresu nakon što započne zasjedanje 4. siječnja.

Iznos pomoći još se ne zna, ali bi bio iznad 35 milijuna dolara početne pomoći koju su Sjedinjene Države već obećale.

"Izazovi suočavanja s patnjama ovih razmjera gotovo su nemjerljivi i mi ćemo djelovati", rekao je Hyde.

Izaslanstvo Kongresa planira posjet Tajlandu i Šri Lanki sljedećeg tjedna.

Američki državni tajnik Colin Powell razgovarao je u četvrtak putem video veze o pomoći žrtvama tsunamija s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, a sudjelovali su i veleposlanici Indije, Japana i Australije, koje su zajedno s SAD-om formirale skupinu za koordinaciju napora u pružanju pomoći.

Powell, koji je u četvrtak posjetio niz veleposlanstava pogođenih zemalja u Washingtonu kako bi izrazio sućut, zajamčio je da će SAD ispuniti obećanja o znatnoj financijskoj pomoći žrtvama.

SAD su dosad stavile na raspolaganje 35 milijuna dolara, ali je Powell naznačio kako je to "samo početak".

"Trebat će mnogo više", rekao je on u tajlandskom veleposlanstvu.

Na početne prijedloge europskih zemalja o održavanju međunarodne donatorske konferencije 7. siječnja, glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher u četvrtak je rekao da će "Sjedinjene Države na visokoj razini sudjelovati na bilo kojoj donatorskoj konferenciji".

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više