Američki stručnjaci savjetovali Annana na tajnom sastanku

AMERIČKI stručnjaci za međunarodnu politiku tajno su se 5. prosinca sastali s glavnim tajnikom UN-a Kofi Annanom i savjetovali ga tijekom trosatnog susreta kako vratiti moral u tu svjetsku organizaciju i poboljšati narušene odnose sa SAD-om, izviješćuje u broju od ponedjeljka dnevni list The New York Times.

Cilj tog sastanka je, otkriva sudionik koji je želio ostati anoniman, "spasiti Annana i pomoći UN-u". Sastanak je održan u njujorškoj rezidenciji Richarda Holbrookea, bivšeg američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima.

Svi prisutni stručnjaci, sve redom Amerikanci skloni UN-u i glavnom tajniku, nisu htjeli otkriti detalje sastanka, ograničivši se izjavom da se radi o "savjetima" u vezi promjena u vodstvu Organizacije, poboljšanja odnosa s SAD-om i poboljšanja odnosa između Annana i njegovih suradnika.

Annan bi u ponedjeljak trebao objaviti poteze koje se tiču promjena u samom vodstvu UN-a pa se tako očekuje imenovanje Marka Mallocha Browna, voditelja Programa razvoja UN-a, na čelao svog kabineta.

Pročitajte više