Američki tinejdžeri brutalno premlaćivani u "klubovima boraca" koje su sami organizirali

OTKRIĆE o postojanju nekoliko tinejdžerskih "klubova boraca", u kojim nerijetko stradavaju djeca od 12 godina pa nadalje, u posljednju je godinu dana posebno potresla vlasti u Texasu, New Yerseyu, Washingtonu te na Aljaski.

Baš kao u poznatom filmu "Klub boraca" u kojemu glumi popularni Brad Pitt, ova su djeca organizirala ilegalne, nasilne i krvave borbe u kojima sudjeluju i dječaci i djevojčice, od kojih neki nisu stariji od 12 godina.

O borbama u kojima se dvoje djece upuštaju u brutalan obračun sve dok jedno od njih ne padne na pod, doznalo se nakon što su djeca borbe počela snimati video kamerama ili kamerama na mobitelima, nakon čega bi snimke uz rap glazbu u podlozi bile objavljene na internetu.

Neke video snimke pokazuju kako se djeca prije  borbe rukuju, nakon čega slijedi obračun šakama. Borba ne završava padom jednoga od "boraca" na pod, nego se nastavlja tako da mu "pobjednik" sjeda na prsa te ga nastavlja udarati po licu.

Borbe su se najčešće dogovarale usmenim putem ili putem SMS-a, a odvijale su se na školskim i sveučilišnim igralištima, gradskim ulicama, javnim parkovima te benzinskim crpkama.

Jedan od najpoznatijih snimaka tinejdžerskih borbi na internetu je objavljen pod nazivom "Agg Townz Fights 2". Drugi "film", naziva "Clockwork Orange" prikazuje i stradavanja nevine djece koja budu pretučena, iako je očito da ne žele sudjelovati u borbama.

Autor serije filmova "Agg Townz Fights", 18-godišnji Michael G. Jackson i njegovih pet prijatelja uhićeni su nakon što je 16-godišnji Kevin Walker pretučen, pri čemu je pretrpio izljev krvi u mozgu.

Slično američkom filmu "Klub boraca", Jackson i njegovi prijatelji zarađivali su na način da su im djeca prije borbe plaćala nekoliko dolara kako bi mogli sudjelovati u borbi, ili bi napali drugu djecu te napad snimili video kamerom ili mobitelom. Jackson bi snimku editirao, postavio rap glazbu kao podlogu te je oba nastavka  "Agg Townz Fights" prodavao na vlastitoj web stranici za 15 do 20 američkih dolara. Snimka napada na 16-godišnjeg Walkera nikada nije objavljena, budući je bila dijelom trećeg nastavka filma "Agg Townz Fights", a na kojemu je Jackson radio u trenutku kada je uhićen.

"Nakon što pogledate video, ostanete zgroženi divljaštvom, bezosjećajnošću, nedostatkom morala. Ovo je odraz našega društva. To nije pitanje rasizma, nije pitanje društvenog staleža. Ovo je pitanje djece." - kazao je James Hawthorne, zamjenik šefa policije zapadnog područja američkog Arlingtona, a koji radi na iskorjenjivanju tinejdžerskih "klubova boraca".

Osim brutalnim premlaćivanjima kojima se djeca izlažu, vlasti su ostale zaprepaštene i saznanjem da članovi klubova nisu nikakvi maloljetni delikventi niti članovi uličnih bandi, nego uglavnom srednjošlolci iz stabilnih obitelji.

Kako javlja USA Today, roditelji o brutalnim borbama maloljetnika nisu imali nikakva saznanja, budući bi djeca po dolasku kući modrice najčešće opravdavala padom ili ozljedom na sportskim treninzima.

Niti jedan od roditelja nije znao za filmove nasilnog sadržaja, a u kojima su glavni glumci bili njihova djeca. S druge strane, među tinejdžerima je snimanje takvih filmova bilo općepoznato.

Djeca koja su sudjelovala u borbama, a koje je policija uspjela identificirati, ne žele ni pod koju cijenu otkriti ostale sudionike "klubova boraca", iz straha od osvete.

"Ta djeca kao da su stvorila potpuno drugi svijet s kojim mi nemamo doticaja i kojega mi ne razumijemo." - zaključio je Mac Bernd, upravitelj škole u Arlingtonu u kojemu "djeluje" nekoliko tinejdžerskih klubova boraca.

B.S.

Pročitajte više