Američki zapovjednik u Iraku uhićen zbog "suradnje s neprijateljem"

WILLIAM STEELE, pukovnik američke vojske i donedavni zapovjednik vojnog zatvora "Camp Cropper" u Iraku, uhićen je pod sumnjom da je počinio 9 kaznenih djela, uključujući "suradnju s neprijateljem".

Prema službenom priopćenju Pentagona kaznena djela su također uključivala davanje mobitela zarobljenicima, neoznačavanje osjetljivih dokumenata kao službene tajne, neizvršavanje zapovijedi i neobavljanje financijskih dužnosti.

Pored toga Steelea se optužuje za "neprimjeren odnos" sa svojom iračkom prevoditeljicom, kao i s kćeri jednog od pritvorenika, a istraga je kod pukovnika pronašla i "video-materijal pornografskog sadržaja".

Inkriminirana djela su se dogodila između listopada 2005. i siječnja 2006. godine, a Steele je uhićen prošli mjesec. Trenutno se nalazi u pritvoru u Kuvajtu gdje ga čeka vojni sud.

"Camp Cropper" je vojni istražni zatvor u blizini bagdadskog aerodroma gdje se nalazi ili se nalazilo do 3500 zatvorenika, uglavnom pristaša bivšeg predsjednika Sadama Huseina. Neposredno prije pogubljenja je tamo boravio i sam irački diktator.

D.A.

Pročitajte više