Uhljebljenje na američki način - Trump u svom kabinetu želi kći i zeta

Foto: Getty images

DONALD Trump nastavlja s planovima za sastav svog kabineta, koji uključuju njegovu kći i zeta. Naglasio je kako bi bio jako sretan kada bi njegova kći čije uspjehe jako cijeni postala dio njegove administracije u Washingtonu. Ista ta Ivanka Trump je potpredsjednica odjela za razvoj i akvizicije u Trumpovoj organizaciji.

Trump također jako cijeni i Ivankinog muža, Jareda Kushnera, za kog je istaknuo kako bi ga također volio vidjeti u svojoj administraciji.

U razgovoru za Fox News Trump je ovako odgovorio na pitanje o uključenju svoje kćeri i zeta u njegovu politiku i preseljenju u Washington:

“Volio bih da se uključe. Pogledajte Ivanku, ona je tako jaka, kao što znate, po pitanju žena i brige za djecu, i još je puno stvari u kojima bi bila dobra. Nitko ne može biti bolji od nje. Moramo samo vidjeti je li to izvedivo. Ona bi to voljela raditi. Volio bih i da nam Jared pomaže pri sporazumima sa drugim zemljama i vidi možemo li ostvariti mir na Bliskom Istoku i druge stvari. On je jako talentiran. On je jako talentiran tip. Tako da to trenutno razmatramo s pravne strane.”

Sukob interesa

Zakoni o sukobu interesa reguliraju ovo pitanje, te se Donald Trump upravo zbog toga povlači iz svih svojih poslova. Za sada se njegova kći ne povlači sa svojih pozicija, što je pitanje koje će morati biti riješeno ako Trump nastavi inzistirati na njenom uključenju u administraciju njegove vlade.

Ivanka Trump je u prošlosti izjavljivala kako se ne želi uključiti u rad svog oca u njegovoj formalnoj administraciji, pa je nakon toga prisustvovala sastanku svog oca sa japanskim premijerom. U isto vrijeme se odvijala i finalizacija poslovnih dogovora i odobrenje licencije za njenu liniju odjeće i dodataka u Japanu.


Provjera poreznih izvješća

U međuvremenu Financijski odbor američkog Senata provodi strogu provjeru osoba koje je Trump izabrao kao svoju buduću administraciju. Iako su prethodnih godina saslušanja nominiranih kandidata pred odborima Senata bila samo formalnost, proces potvrde postaje sve detaljniji, posebice pred odborima koji traže porezna izvješća nominiranih.

Demokrati će u Senatu predložiti još rigorozniju provjeru koja će uključivati prikaz tri posljednja povrata poreza nominiranih pred svim odborima.

Demokratskim senatorima zapinje za oko kako Trump bira kabinet koji je jako sličan njemu samom, a on još uvijek nije objavio svoja porezna izvješća.

Pročitajte više