AMERIČKO-JADRANSKA POVELJA U NEW YORKU

Članice Američkojadranske povelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija te Sjedinjene Države razgovarali su u petak u New Yorku o aktivnostima koje poduzimaju tri zemlje na približavanju NATOu.

Na susretu u New Yorku sudjelovali su ministri vanjskih poslova Hrvatske, Miomir Žužul, Albanije, Kastriot Islami i Makedonije Ilinka Mitreva, te američki državni tajnik Colin Powell.

Žužul je hrvatskim novinarima nakon susreta sastanak ocijenio vrlo dobrim i rekao da je na njemu bilo govora o sljedećim konkretnim koracima unutar Povelje kao i o tome koji su koraci glede pridruživanja Hrvatske, Albanije i Makedonije NATO-u.

"Mislim da smo se složili tijekom rasprave da nam Istanbulska deklaracija dopušta zaključiti, ukoliko ide sve prema planu u ispunjavanju akcijskoga programa, da postoje realni izgledi za svaku od ove tri države, odnosno za onu koja ispuni sve što treba ispuniti, da u punopravno članstvo NATO-a uđe već negdje 2006-2007. godine", rekao je Žužul hrvatskim novinarima.

Žužul je podsjetio kako je Hrvatska nakon summita NATO-a u Istanbulu ovoga ljeta isticala da tamo usvojena Deklaracija postavlja okvir koji to omogućava.

"Hoće li se taj okvir i ostvariti ovisi prvenstveno o našim aktivnostima", rekao je on.

Žužul je naveo kako su i Powell i podtajnik Marc Grossman, koji je također sudjelovao na sastanku, jasno rekli da će se bez obzira koja administracija bude na vlasti u SAD-u nastaviti aktivnosti u okviru Američko-jadranske povelje.

Na sastanku su bili i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković i Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, čije zemlje sudjeluju kao gosti na susretima Povelje.

Na sastanku je dogovoreno da će Hrvatska biti domaćin susreta Povelje na ministarskoj razini koji se za sada planira održati u Puli 12-14. studenoga.

U prvom dijelu susreta sudjelovale bi zemlje Povelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija uz Sjedinjene Države i razmotrile provedbu akcijskog programa i sljedeće korake k članstvu u NATO-u.

Potom bi se susretu sljedećeg dana pridružili i predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore i tada bi se razgovaralo što oni čine na pristupanju u Partnerstvo za mir NATO-a.

Konačno bi se susretu trebali pridružiti i predstavnici sedam susjednih zemalja, članica NATO-a, na velikoj konferenciji jer članice Povelje drže da je važno održavati aktivnu vezu i s njima.

Žužul je rekao kako je od Amerikanaca dobio potvrdu da će SAD na sastanku Povelje u Hrvatskoj, koji se održava odmah nakon američkih izbora, biti zastupljene na vrlo visokoj razini što ocjenjuje potvrdom kontinuiteta američke politike glede širenja NATO-a i podrške trima državama Povelje.

Dogovoreno je da će Povelja održavati konzultacije na ministarskoj razini s pojedinim članicama Europske unije, i uskoro će prvi takav susret biti organiziran s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom na Ohridu.

Žužul je rekao kako je tijekom dana razgovarao s podtajnikom Grossmanom i pomoćnicom američkog državnog tajnika Elizabeth Jones.

Ministar Žužul je odgovarajući na pitanja novinara naveo kako u razgovorima s američkim dužnosnicima nije bilo govora o pitanjima sudjelovanja Hrvatske u Iraku, niti potpisivanja sporazuma sa SAD-om o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) te da na sastanku nije bilo kritičkih primjedbi na račun Hrvatske.

On je kazao kako je pozdravljeno širenje aktivnosti Hrvatske u Afganistanu i na civilno područje o kojem je Hrvatska u New Yorku potpisala zajedničku Deklaraciju s Njemačkom.

"To sudjelovanje u globalnoj antiterorističkoj koaliciji je naprosto nužnost koju mi niti želimo, niti hoćemo niti možemo izbjeći, međutim nismo razgovarali ni o kakvim specifičnim pitanjima koja bi se ticala Iraka, koja bi se ticala potpisivanja članka 98, koja bi se ticala bilo kojeg konkretnog pitanja", rekao je Žužul.

"Naši stavovi su tu poznati i nepromijenjeni", dodao je on.

Hrvatska ne želi vojno sudjelovati u Iraku i odbacuje nastojanja SAD-a da potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanaca ICC-u.

(Hina) xsl ymaš

Pročitajte više