Američkom srednjoškolcu koji je hakirao školsku računalnu mrežu prijeti 38 godina zatvora

AMERIČKI srednjoškolac koji je hakerski upao u računalnu mrežu svoje srednje škole kako bi promijenio svoje ocjene iz negativnih u odlične, mogao bi završiti u zatvoru na 38 godina.

Ako 18-godišnjeg Omar Khana osude za sve optužbe, koje uključuju mijenjanje i krađu javnih podataka, računalne prijevare, provalu, krađu identiteta, prisvajanje ukradene robe i urotu, on se možda nikad neće upisati na fakultet jer ga u tom slučaju čeka skoro četiri desetljeća u zatvoru.

Mladić se trenutno nalazi u zatvoru i određena jamčevina mu je 50.000 dolara. Danas bi se trebao pojaviti na saslušanju na sudu. Njegova odvjetnica je kazala kako se radi o dragom dječaku i dodala kako se u tom slučaju radi o više stvari nego što se može naočigled primijetiti.

Tužitelji tvrde kako je Khan, koji živi u Coto de Cazi u Orange Countyju, između siječnja i svibnja u više navrata provalio u srednju školu Tesoro te ukrao glavni ključ škole. Osim toga, optužuje ga se da je još 12-orici kolega promijenio ocjene te kako je na školske kompjutere instalirao viruse koji su mu omogućavali pristup školskoj računalnoj mreži s udaljenih lokacija.

Još jedan 18-godišnjak, Tanvir Singh, isto tako je optužen za sudjelovanje u Khanovoj uroti i čega ga moguća kazna od tri godine zatvora.

"Kladim se da im je sada žao što svoje talente nisu upotrijebili da učenje", kazao je policajac Jim Amormino.

B.V.
Foto: timesonline.co.uk

Pročitajte više