Amerika uvodi 500 novih sankcija Rusiji: "Putin će ovo skupo platiti"

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden najavio je više od 500 novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog u zatvoru. Sankcije su usmjerene na osobe povezane sa zatvaranjem Navalnog i ruskim ratnim strojem, rekao je predsjednik Joe Biden.

Izvozna ograničenja bit će uvedena za gotovo 100 tvrtki ili pojedinaca. EU je također najavila sankcije, na što je Moskva odgovorila zabranom ulaska dužnosnicima EU u Rusiju.

Sankcije uoči druge obljetnice invazije

Nejasno je kakav će utjecaj sankcije imati na rusko gospodarstvo. Predsjednik Biden je rekao da će one "osigurati" da ruski predsjednik Vladimir Putin "plati još višu cijenu za svoju agresiju u inozemstvu i represiju kod kuće".

Sankcije obilježavaju tjedan dana otkako je Navalni iznenada umro u brutalnom zatvoru smještenom u Arktičkom krugu. Biden je rekao da "nema sumnje" da je ruski predsjednik kriv za njegovu smrt. Nove američke i europske sankcije su najavljene uoči druge godišnjice ruske totalne invazije na Ukrajinu.

"Ako Putin ne plati cijenu, nastavit će s pokušajem da izbriše Ukrajinu s karte"

"Prije dvije godine pokušao je izbrisati Ukrajinu s karte. Ako Putin ne plati cijenu za ovu smrt i uništenje, nastavit će", rekao je Biden. EU je također najavila sankcije za gotovo 200 subjekata i pojedinaca optuženih za pomaganje Rusiji u nabavi oružja ili za umiješanost u otmicu ukrajinske djece, koju Moskva niječe.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je, kao odgovor na sankcije, značajno proširilo popis dužnosnika i političara EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Pročitajte više