Amerikanci će dozvoliti osnivanje agencije za obnovu iraka

SJEDINJENE Države će pod pritiskom potencijalnih donatora dozvoliti uspostavu nove agencije koja će određivati kako će se trošiti milijarde dolara pomoći za obnovu Iraka, piše u ponedjeljak The New York Times.

List piše, pozivajući se na američke i međunarodne dužnosnike, kako će novu agenciju, koja će biti neovisna od američkih okupacijskih vlasti, voditi Svjetska banka i Ujedinjeni narodi. Promjena će biti objavljena na predstojećoj donatorskoj konferenciji u Madridu krajem tjedna.

Time se djelomično uspostavlja međunarodna kontrola nad Irakom kojoj su se Sjedinjene Države opirale u nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja je usvojena prošloga tjedna, ocjenjuje The New York Times.

Kada je u lipnju bio gotov plan za donatorsku konferenciju u Madridu, potencijalni donatori su počeli vršiti pritisak za osnivanje agencije izvan kontrole američkih okupacijskih vlasti.

Nova agencija nadzirat će dva nova fonda, jedan kojim upravlja Svjetska banka i drugi koje drže različite UN-ove agencije za razvoj. Ti fondovi nadzirat će trošenje međunarodnih sredstava u 14 sektora poput električne energije, vode i zdravstvenih programa za koje su Svjetska banka i UN procijenili da im treba 36 milijardi dolara pomoći.

Američki dio pomoći za obnovu Iraka i dalje će biti pod kontrolom američkih okupacijskih vlasti i Iračana u okviru Razvojnog fonda za Irak. Taj fond već je dao velike ugovore američkim tvrtkama poput Bechtela i Halliburtona.

Nova agencija mogla bi ponovno otvoriti taj proces i dati ugovore kroz natječaje, a donatori bi mogli i izravno dati pomoć Iraku određujući da njihove tvrtke trebaju dobiti posao.

Pročitajte više