Amerikanci i Kinezi već drugi dan vode pregovore o završetku trgovinskog rata

Foto: Hina/EPA

DRUGI dan američko-kineskih pregovora o trgovini u Pekingu otegnuo se sve do utorka navečer po lokalnom vremenu i dalje traje, rekao je izvor upoznat sa sastancima na kojima dva najveća svjetska gospodarstva nastoje riješiti svoj veliki trgovinski spor.

Pregovori su "u tijeku", rekao je izvor, ne ulazeći u pojedinosti.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross rekao je u ponedjeljak da bi Peking i Washington mogli postići trgovinski sporazum koji bi im bio prihvatljiv.

No dodao je da će provedbena pitanja i strukturne reforme, kao što su prava intelektualnog vlasništva i pristup tržištu, biti veći izazov od osnovnih trgovinskih pitanja.

Američke pregovarače predvodi Jeffrey Gerrish, zamjenik američkog predstavnika za trgovinu.

Kina odobrila uvoz pet američkih GMO usjeva kao znak dobre volje 

Kina je ranije danas odobrila za uvoz pet genetski modificiranih (GM) usjeva što se vidi kao gesta dobre volje među američkim poljoprivrednicima jer bi mogla pojačati kinesku kupovinu usjeva i smanjiti pritisak Sjedinjenih Država na Kinu da otvori svoja tržišta za više poljoprivrednih proizvoda.

Sastanci su prvi izravni pregovori dviju strana otkako su američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu dogovorili 90-dnevni prekid vatre u trgovinskom ratu koji je potresao globalna tržišta.

Trump je prošle godine uveo velike uvozne carine na kinesku robu vrijednu milijarde dolara i zaprijetio novim carinama kako bi izvršio pritisak na Peking da promijeni svoju politiku u pitanjima koja se kreću od subvencija industriji do intelektualnog vlasništva i hakiranja. Kina je odgovorila istom mjerom.

Pročitajte više