Amerikanci rade najbrži superkompjuter na svijetu "Titan"

TVRTKA Cray Inc. je sklopila ugovor vrijedan 97 milijuna dolara kako bi ubrzali superkompjuter "Jaguar" američkog Ministarstva energije. Nakon njihovih  intervencija, to bi trebao postati najbrža "mašina" na svijetu.

Superkompjuter, koji se nalazi u Nacionalnom laboratoriju Ministarstva energije u Oak Ridgeu će, nakon što se u njega ugrade brzi i moćni čipovi od kalifornijskih kompanija NVIDIA i Advanced Micro Devices (AMD), biti preimenovan u "Titan".

"Titan" će biti dva puta brži od sada najbržih superkompjutera


"Sva područja znanosti će imati koristi od ovog povećanja moći kompjutera. To će otvoriti vrata za nova otkrića koja su sada nedostižna", kazao je direktor laboratorija Jeff Nichols te dodao kako će se "Titan" koristiti za mnoge različite istraživačke projekte uključujući i razvoj komercijalnijih održivih biogoriva, "čišćih" motora sa izgaranjem, sigurnije nuklearne energije i efikasnije solarne energije.

NVIDIA će biti zadužena za grafičke čipove, dok će AMD zadatak biti ubrzavanje procesuiranja podataka. Iz tvrtke Cry tvrde kako će Titan na kraju biti dva puta brži od sada najbržih superkompjutera koji se nalaze u Japanu.

Pročitajte više