Amerikanci se sukobili sa Sirijcima, Rusi: Spriječili smo eskalaciju

Screenshot: Twitter/Desnot

U RAZMJENI vatre između američkih snaga i sirijskih prorežimskih boraca na sjeveroistoku Sirije ubijen je jedan Sirijac, a ruska vojska tvrdi da je njena intervencija zaustavila "daljnju eskalaciju sukoba".

Američki vojni konvoj uzvratio je vatru nakon što su paravojne snage odane sirijskom režimu na kontrolnoj točki zapucale na njih iz lakog oružja.

U jednom trenutku na kontrolnu točku došao je i ruski vojni konvoj u očitom pokušaju da posreduje između sukobljenih strana. 

Glasnogovornik Pentagona priopćio je da su vojnici međunarodne koalicije predvođene SAD-om vršili patrolu u srijedu u blizini većinski kurdskog grada Kamišlija kad su naletjeli na kontrolnu točku koju su držale prorežimske snage.

Amerikanci: Uzvratili smo vatru u samoobrani

"Nakon što su koalicijske snage izdale niz upozorenja i pokušaja deeskalacije, na patrolu su nepoznati pojedinci otvorili vatru iz lakog oružja. Snage koalicije su u samoobrani uzvratile vatru", izjavio je glasnogovornik koalicije, pukovnik Myles Caggins, prenosi Guardian.

Sirijski državni mediji javljaju da je jedan Sirijac, za kojeg ruska vojska tvrdi da je 14-godišnji civil, ubijen, a da je još jedan ranjen. 

Ruska vojska tvrdi da je do sukoba došlo jer je američki konvoj "skrenuo sa svoje rute", prenosi Moscow Times. 

Snimka koju je objavila sirijska državna novinska agencija SANA prikazuje borce koji pucaju na konvoj od nekoliko oklopnih vozila s izvješenom američkom zastavom. Neki lokalni stanovnici gađali su vozila kamenjem, a jedan od njih je bacio kantu zemlje na jedno od vozila. 

Sirijac skinuo zastavu s američkog vozila: "Ovo nije vaša zemlja."

Na jednoj snimci lokalni Sirijac prišao je američkom oklopnom vozilu, skinuo zastavu s njega i pitao naoružane američke vojnike: "Kakvog posla vi imate ovdje? Ovo nije vaša zemlja."

Na jednoj fotografiji vidi se da su u jednom trenutku, jedna do drugih, stajala vojna vozila s američkom, ruskom i sirijskom zastavom. 

"Savršena slika iz Kamišlija jasno označuje nered u Siriji", komentirao je turski reporter portala Middle East Eye Ragip Soylu na Twitteru uz objavljenu fotografiju.

Bivši američki izaslanik: Ovo je posljedica Trumpove naredbe o povlačenju

Bivši američki predsjednički izaslanik za globalnu koaliciju protiv ISIS-a Brett McGurk opisao je na Twitteru ovu fotografiju kao logičnu posljedicu naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju snaga iz Sirije, nakon koje se predomislio i izdao naredbu da američke snage ipak ostanu na istoku zemlje kako bi "čuvale naftu".

"Imamo američke vojnike s loše definiranom misijom u Siriji ('zaštititi naftu') nakon što su napustili tri četvrtine nekad stabilnog teritorija na Trumpovu zapovijed, koji sad moraju navigirati cestama koje kontroliraju ruske i sirijske režimske snage. Previše za tražiti od naših hrabrih ratnika", napisao je McGurk, koji je dao ostavku na svoju poziciju nakon što je Trump prvi put naredio povlačenje iz Sirije, krajem 2018. I tada se naknadno predomislio.

Ovo je jedan od rijetkih okršaja između američkih i sirijskih snaga u devet godina rata, iako su američke snage prisutne u Siriji od 2014. Amerikanci su u ovom ratu bili usredotočeni na borbu protiv Islamske države, zajedno sa svojim saveznicima iz pretežno kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, dok su sa Sirijom i Rusijom imali svojevrstan nepisani pakt o nenapadanju.

On je nekoliko puta ipak prekršen: SAD je u dva navrata, 2017. i 2018., izveo zračne i raketne udare na sirijske vojne baze nakon što je sirijska vojska izvela kemijske napade na civile na području pod kontrolom pobunjenika. A ruski plaćenici, koji se u Siriji bore na strani režima Bašara al-Asada, napali su 2018. bazu s američkim snagama i njihovim saveznicima na jugoistoku zemlje. Amerikanci su u protunapadu, kako sami tvrde, ubili 200-300 ruskih boraca.

 

Pročitajte više