Amerikanci slali afganistanskoj i iračkoj vojsci streljivo iz Albanije

DO OTKRIĆA da je Pentagon naoružavao afganistansku i iračku vojsku oružjem iz Albanije, došao je New York Times.

Preko istočne Europe, uglavnom zemalja iz bivšeg komunističkog bloka, Pentagon nabavlja zastarjelo oružje. "Timesovci" su došli i do podataka da SAD opskrbljuje afganistansku vojsku municijom, na čije je uništenje NATO trošio milijune dolara.

Pentagon je tvrtki AEY iz Miami Beacha dodijelio ugovor vrijedan 300 milijuna dolara, za naoružavanje afganistanske vojske i policije, dok je ugovor za naoružavanje iračke vojske vrijedio 5.7 milijuna dolara.

Ta tvrtka je municiju kupovala u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Kazahstanu, koristila se i uslugama posrednika od kojih su neki na američkom popisu krijumčara oružja, dok je u Albaniji najvjerojatnije podmićivala dužnosnike.

Albanija, ako želi pristupiti NATO-u mora uništiti veliki arsenal oružja kineske proizvodnje iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, dok tvrdi da je uništila veliku količinu municije, koja, zanimljivo, u potpunosti odgovara onoj koju je od vlasti kupila AEY.

AEY je taj zastarjeli arsenal smatrala odličnom investicijom, jer Afganistanu treba municija namijenjena sovjetskom oružju, kakvo i koristi, dok se tvrtka pred Pentagonom pravdala da svoj šoping obavlja u Mađarskoj.

Posrednik u Albaniji je bila tvrtka Evdin Ltd, dok je prije nje s AEY-om surađivao biznismen Kosta Trebicka, sve dok mu nije otkazan ogovor. Trebicka vjeruje da su se time najviše okoristili direktor agencije za izvoz oružja Ylli Pinari i ministar obrane Fatmir Mediu.

Pronađena je i snimka njegova razgovora s direktorom AEY-a, 22-godišnjim Efraimom Diverolijem, koja "miriše" na korupciju.

A.P.
Foto: AFP

Pročitajte više