Amnesty International: Hrvatska ne poštuje prava gay populacije

"ZA vrijeme Zagreb Pridea u posljednje dvije godine, bilo je gotovo dvostruko više policije nego sudionika "marša", no unatoč toj činjenici nisu ih mogli zaštiti od fizičkih napada za vrijeme i nakon održavanja Pridea", stoji u izvještaju Amnesty Internationala (AI) koji je zabrinut stanjem ljudskih prava za gay populaciju u istočnoj Europi i Rusiji. Jedna od zemalja koja je navedena kao primjer nepoštivanja gay prava je upravo Hrvatska.

"Bez obzira na prepreke koje im stoje na putu, lezbijke i gay aktivisti imaju svoja prava. Dužnost Vlade je da im se to i omogući", istaknuo je danas predstavljajući izvještaj Nicola Duckworth direktor AI-a za Europu i centralnu Aziju.

Podsjetimo kako je Organizacijski odbor Zagreb Pridea prije tri dana upozorio na sveprisutnu homofobiju u Hrvatskoj. Naveli su kako se najmanje jednom mjesečno na zagrebačkom području napadne osoba za koju se sumnja da je gay. Upozorili su i na homofobičnost policije, a naveli su i primjer kada su u Prvoj policijskoj postaji bili nazočni homofobnim komentarima i ponašanju policijskog službenika, nakon što su prijavili napad na aktivista tijekom Zagreb Pridea.

I.Ć.
Foto: Index

Pročitajte više