Amnesty International počeo kampanju za kontrolu prodaje oružja

Amnesty International Hrvatske (AIH) lobirat će kod nove vlasti da učini sve kako bi Hrvatska postala regionalna predvodnica svjetske kampanje za donošenje međunarodnog sporazuma za kontrolu prodaje oružja, rečeno je na današnjoj konferenciji AIHa.

U povodu obilježavanja 10. obljetnice rada te nevladine organizacije koja se bavi zaštitom i promicanjem ljudskih prava, AIH je predstavio svjetsku kampanju za kontrolu naoružanja u cilju donošenja obvezujućeg sporazuma o kontroli prodaje oružja.

Glavni tajnik AIH-a Edin Tuzlak rekao je kako je svrha kampanje da se sporazum potpiše do 2006., za što će lobirati kod nove hrvatske vlasti."Želimo da Hrvatska predvodi ostale zemlje u regiji za napredak u kontroli prodaje oružja i zauzme istaknuto mjesto u globalnoj koaliciji koja se zalaže za potpisivanje sporazuma", dodao je.

Sporazumom se, kaže, želi spriječiti prodaja oružja u zemlje u kojima postoji mogućnost kršenja ljudskih prava, smanjiti dostupnost oružja u zajednici te ograničiti i postrožiti zahtjeve za njegovu nabavku i uporabu.

Tuzlak je iznio podatke da se godišnje proizvede preko 16 milijardi dolara streljiva, odnosno više od dva po stanovniku, da je Velika Britanija u prošloj godini povećala izvoz oružja u Indoneziju s dvije na 40 milijuna funti, da u svijetu postoji oko 640 milijuna lakog naoružanja, od čega 60 posto u rukama civila, kojih godišnje od pištolja strada preko 500.000 ili jedan svake minute.

Dodao je da se u svjetsku trgovinu oružjem godišnje ulaže oko 15 milijardi dolara, da u ratnim sukobima trenutno sudjeluje oko 300.000 djece.

U sklopu kampanje, međunarodni Amnesty International snimio je video spot u kojemu djeca iz Hrvatske, Tajlanda, Kambodže, Sjeverne Irske, Južnoafričke Republike i SAD-a pjevaju pjesmu Johna Lennona "Imagine" te progovaraju o miru, nenasilju i pogubnosti oružja.

Spot će se početi prikazivati početkom iduće godine, a u prilog kampanji AIH će na štandu na Cvjetnom trgu prodavati promidžbene materijale te pozivati građane da se učlane u organizaciju i novčano potpomognu rad te organizacije.

(Hina) tr az

Pročitajte više